Balett+ Kőszegi Ákos – Mozgásképtelen férfi áll a kecskeméti táncpremier középpontjában

2017 október 13. péntek, 13:27

Újabb állomásához érkezett a Balett + sorozat: Kőszegi Ákossal készült közös produkció Kecskeméten, amit a kamaraszínházban mutattak be.

Balett+Kőszegi Ákos / Kecskemét City Balett / Fotó: Walter Péter


Az előadásról:

A történet egy olyan férfit állít középpontba, aki mozgásképtelenné válik; reménytelen helyzetében pedig végzetes döntésre szánja rá magát. Miközben egy emeletes ház tetején kocsikázik, és látszólag jelentéktelen eseményekről beszél, lassan elárasztja a múltja, emlékei eluralkodnak elméjén, és felszínre törnek rég elfeledett érzések.

Balett+Kőszegi Ákos / Kecskemét City Balett / Fotó: Walter Péter

Hogyan kapcsolódik össze a múlt és a jelen? Mibe kapaszkodhat az ember, ha saját teste hagyja cserben? És miként képes elménk átsegíteni korlátainkon? Ezúttal más megvilágításba kerül a színház és a tánc kapcsolata: a próza és a mozgás úgy kapaszkodik öszsze, ahogy a valóság és a fantázia, vagyis a mozdulatlanság és a mozgás; hogy végül szokatlan tánc-színház jöhessen létre.

Balett+Kőszegi Ákos / Kecskemét City Balett / Fotó: Walter Péter

Kőszegi Ákos szavaival a bemutatóról:
“A kezdet kezdetén Barta Dórával, a City Balett vezetőjével közösen találtuk ki egy színészbüfés beszélgetésen, hogy milyen jó lenne közös produkciókban ötvözni a balettet a színészettel, a színházzal. Mérhetetlenül tisztelem a táncosok alázatos munkáját, és jó dolognak tartottam, hogy ilyen formában is megmutassák művészetüket. Végül Dóra fejéből pattant ki az ötlet, hogy milyen formája legyen a mi közös produkciónknak. Ez mostanra ért be és alakult teljes értékű színházi produkcióvá. (…)

Balett+Kőszegi Ákos / Kecskemét City Balett / Fotó: Walter Péter

Németh Virág  különös helyzetet fogalmazott meg, egy különleges állapotban és élethelyzetben lévő emberrel, akit én alakítok. Az ő képzeletében merülnek fel múltbeli események, idéződnek meg számára fontos személyek, valamint saját egykori önmaga. A mozgás és a tér síkján mindezt a táncosok, Barta Dóra és Katonka Zoltán jeleníti meg. Megnyugtatom a nézőket, én nem fogok táncolni, de az biztos, hogy különleges hangulatú előadással készülünk.

Balett+Kőszegi Ákos / Kecskemét City Balett / Fotó: Walter Péter

(…) Én is sokat filozofáltam azon, hogy milyen nehézségi fokon kell működnie egy színésznek akkor, ha megfosztják a mozgás, a gesztikuláció lehetőségétől. Ez a helyzet nehézsége, ami részemről rendkívüli koncentrációt igényel. A hangomba vagyok kénytelen belesűríteni mindent, amit az általam megjelenített személy képvisel”. (Forrás: Petőfi Népe)