Bálint András: “Most inkább a szakma méz részét kóstolgatom”

2017 október 13. péntek, 8:13

Viva Bartók! című estjéről is mesélt a Radnóti Színház egykori igazgatója a Kamara Online-nak adott interjújában.

A Kamara Online cikkéből:

“Amikor Kováts Adélnak átadtam az igazgatói feladatokat, az „ajándékaim” között Kosztolányi Dezső verse mellett mézet és ecetet is adtam neki. Hogy nekem miből van most több? Egyértelműen mézből! Az ecet mindig a savanyúságot, a nehézséget, a gondot, a szűk gyomrot, a felelősséget, az olykor felesleges izgalmakat jelenti. Ezektől megszabadultam. A szakma méz részét kóstolgatom inkább. Tulajdonképpen most is azt csinálom, mint korábban, csak nem megyek fel az irodába. Játszom a Radnóti Színházban, dolgozom Veszprémben, október 3-án székfoglalót tartottam a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián, azzal is sokat foglalkoztam a nyáron. Természetesen a magánéletemben is több idő jut programokra” – mesélte Bálint András.

“Kováts Adél igazgatóként folytatni akarja, amit csináltam, de természetesen másként. Amikor először beszéltünk annak idején arról, hogy mit szólnék hozzá, ha pályázna, azt mondtam: azt kell eldöntened, hogy mit folytatnál a hagyományból, és mi az, amit másként csinálnál. Adél értelemszerűen másik generáció, másik korszak képviselője, van, amiről másként gondolkodik” – hangsúlyozta a Radnóti egykori direktora, aki azt is elárulta az elmúlt másfél évben többször beszélgettek, hiszen gyakran találkoznak, együtt is játszanak. “Azonban a legelején megmondtam, hogy nem vagyok tanácsadó. Engem nem kell meghallgatni. Engem meg lehet kérdezni, és akkor elmondom azt, hogy én mit, hogyan látok – lényeges vagy lényegtelen dolgokban egyaránt” – tette hozzá.

Fülei Balázs zongoraművésszel közös Viva Bartók! estjéről a művész elmondta, a Radnóti Színházban játsszák alkalmanként, és szóba került egy turné szervezése. Szerinte ez olyan produkció, amelynek kisebb koncerttermek is helyet adhatnának Győrött, Pécsett, Szekszárdon, Kecskeméten. “Az akadémiai székfoglaló előadásomban elég hosszan elmondom, hogy a 130 kilós Heltai ugyanúgy én vagyok, ahogy a törékeny Radnóti. A 35 éves lángoló Kosztolányi is én vagyok, és nagyon én vagyok a bohém Márai. Természetesen én vagyok a szikár, szigorú Bartók, a koncentrált, zárkózott zeneszerző, muzsikus” – hangsúlyozta Bálint András.

A teljes interjú itt olvasható.

Bálint András nemrég a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja lett, a székfoglalóján járt a Népszava. A lap írását itt olvashatják.

 
 

Kapcsolódó anyagok