Máté Gábor: “Engem érdekel, hogy milyennek látnak az emberek”

2017 október 15. vasárnap, 8:09

Már készül az Ascher Tamás Háromszéken című előadás a Katonában. Többek között erről is kérdezte Máté Gábor igazgatót a 24.hu.

A 24. hu cikkéből:

“Abban a színházi gondolkodásban, amiben szocializálódtam és amit a legjobbnak tartok, ott a rendező választja ki azokat a darabokat, amelyek izgatják. Ha az, aki a darabot levezényli, meglátja azt a mondandót, amiről beszélni akar, akkor járunk a legjobban, ha azt elfogadjuk. Természetesen vannak kizáró tényezők, vannak, amiket megvitatunk, vannak, amiket én nem fogadok el, és végül vannak, amiket én nagyon szeretném, hogy megcsináljanak, de ha az illető rendező nem szeretné, nem készül el. Annak nincs értelme, hogy ráerőltessek valamit a rendezőre, amit nem képes vagy nem akar megcsinálni” – válaszolt Máté Gábor arra a kérdésre, engedi-e a színészeit beleszólni a darabok kiválasztásába.

Máté Gábor a Borisz Godunov próbáján / Fotó: Szilágyi Lenke / Katona József Színház

Máté Gábor a Borisz Godunov próbáján / Fotó: Szilágyi Lenke / Katona József Színház

“Nagyon kínos, ha egy színházigazgató túl sokat játszik. Nem szabad arról szólnia a színháznak, hogy én éppen mit játszom, ugyanakkor vannak olyan rendezők, akik bizonyos szerepeket velem képzelnek el. Ilyenkor elfogadom az ajánlatot. Viszont nagyon sok szerepet vissza is utasítok, vagy előre jelzem, ne is gondolkodjanak bennem, mert biztosan nem érek rá. Aztán vannak olyan helyzetek, amikor a színház üzemmenete miatt bizonyos szerepeket el kell vállalnom, mert látom, hogy ez a legjobb megoldás. Ez ilyenkor inkább logisztika, mint művészi megfontolás. Nagyjából tisztában vagyok azzal, melyik az az évszak vagy hónap, amikor a legjobban le vagyok terhelve az igazgatási feladatokkal. Akkor sosem szerencsés, ha közben próbálok. Ennek ellenére néha ilyenkor is megteszem, ha muszáj. Ez a legvonzóbb a színház mindennapjaiban, hogy állandóan kompromisszumokat kötünk úgy, hogy nem hagyjuk, ebből a néző bármit is észrevegyen” – mesélte a Katona József Színház igazgatója.

Decemberre készül el az Ascher Tamás Háromszéken című előadás Pintér Béla rendezésében, ahol Ascher Tamás, Bezerédi Zoltán és Máté Gábor saját magát alakítja majd. “Az egyik volt osztályommal minden évben arról az emberről készítünk előadást nyíltan, akinek a nevét kihúztuk. Most fut éppen a Vajda Milán című előadásunk, amely értelemszerűen Vajda Milán életéről szól. Ebben most pont nem szerepelek, de a korábbiakban feltűntem, mint drámai alak, a személyemet pedig tanítványaim alakították. Ezek a jelenetek rám nézve nem mindig voltak hízelgőek. Ennek ellenére sohasem cenzúráztattam, sohasem húztam ki sorokat, mert bizonyos értelemben – és lehet ez beteges – élvezem. Hiszen maga az ember a drámai alkotások anyaga. (…) Pintér új darabjában Ascher Tamás, Bezerédi Zoltán és én a saját nevünkkel fogunk szerepelni, de egyelőre fogalmam sincs, mi fog történni benne. Ismerem a szinopszist, de még csak tíz oldal készült el. Rengeteg dolog lesz benne, ami rám jellemző, de biztos lesznek olyan információk az életemből, amiket átdolgoz. De nem szóltam neki, hogy mi lehet a darabban és mi nem. Engem érdekel, hogy milyennek látnak az emberek. Ez izgalmas dolog és szórakoztat” – mondta Máté Gábor.

A teljes interjú itt olvasható.