Zaklatások – Közleményt adott ki a Katona József Színház

2017 október 17. kedd, 11:33

“Harvey Weinstein amerikai filmproducer szexuális zaklatási ügyével és Sárosdi Lilla színésznő nyilvánosságra hozott történetével kapcsolatban színházunkhoz több sajtómegkeresés érkezett a napokban, melyek a hazai színházi szféra lehetséges érintettségét vizsgálják” – írja facebook-oldalán a teátrum.

Katona József Színház

Katona József Színház

A Katona József Színháznak az üggyel kapcsolatos álláspontja a következő:

1. A Katona József Színház mélyen elítéli a fizikai és verbális erőszak, a testi vagy lelki megalázás minden formáját. Az emberi méltóság sérthetetlenségének minden, emberek közötti kapcsolat alapját kell képeznie, ugyanúgy a családon, magánszférán belül, mint a munkahelyeken. Elítéljük az alá- és fölérendeltségi viszony bármilyen jellegű kihasználását és a hatalommal való visszaélést, legyen szó tanár és diák, vállalkozásban, vagy állami szférában dolgozó vezető és beosztott, vagy éppen színházi rendező és színész közötti helyzetekről. Azonban attól is óva intenénk mindenkit, hogy a napvilágra került szomorú eset alapján a magyar színházakat és a magyar színházi élet egészét általánosságban elítélő következtetésre jusson.

2. A Katona József Színház Nonprofit Kft. Üzemi Szabályzata – mely érvényes minden alkalmazottra és a színházzal egyéb szerződéses jogviszonyban állókra –, többek között előírja egymás méltóságának tiszteletben tartását, és felhívja figyelmet azokra a belső fórumokra, ahol a kollégák a munkakörülményeket érintő észrevételeket megtehetik.

3. Társulatunk tagjainak szakmai előmenetele és elismerése kizárólag tehetségükkel, egyéni teljesítményükkel és munkájuk minőségével van összefüggésben. A Katona több mint 30 éves fennállása alatt nem fordult elő zaklatási ügy, de ha ilyen eset tudomásunkra jut, természetesen nem maradhat következmények nélkül.

A Sárodi Lilla megnevezte zaklatóját c. hírt itt olvashatják.

Az előzményekről itt olvashat.
Az SZFE közleménye az eset kapcsán itt található.

A Pesti Magyar Színház közleménye itt elérhető.
Filmes alkotók indítottak petíciót szolidaritást vállalva Sárosdi Lillával.