“Igen különböző dimenziókban élek” – Eszenyi Enikő válaszolt

2017 október 19. csütörtök, 7:40

121 éves fennállása során először tűzte műsorára a Hamletet a Vígszínház. A darab rendezőjét, Eszenyi Enikő igazgatót a Nők Lapja kérdezte.

A Nők Lapja cikkéből:

“A vidéki gyökerek ott vannak a zsigereimben. Az innen fakadó természetesség, a természetközeliség meghatározó élménye, a személyes viszony a végtelen térrel. A világ alapvető törvényeinek elfogadása, és az indíttatás, hogy közben folyamatosan végeznünk kell a magunk dolgát. Az idő múlik, az évszakok változnak, és mindegyik kirója a maga feladatát. Nemrég nyár volt, napsugaras, forró nyár, amikor lehetett kicsit pihenni, most ősz van, az almaszedés és a lekvárfőzés ideje, de hamarosan itt a tél újabb feladatokkal és kihívásokkal. Így éltek őseim, felmenőim, ezt hordom a zsigereimben, ez vezérel belülről, és ad erőt, hitet, energiákat. Ezt hoztam a lényemben, és innen bizony számtalan nehézséget okozott anno a főiskolára kerülve Budapesthez is idomulni. Belecsöppenni a nagyvárosi nyüzsgésbe, megismerni ezt a világot, tájékozódni benne, kitanulni, alkalmazkodni hozzá” – mesélte Eszenyi Enikő.

Eszenyi Enikő (fotó: Honéczy Barnabás/MTI)

Eszenyi Enikő (fotó: Honéczy Barnabás/MTI)

Nemrégiben első alkalommal mutatta be a Hamletet a Vígszínház Eszenyi Enikő rendezésében. A színház direktora elárulta, régóta foglalkoztatta a Hamlet, nagy szellemi töltekezés volt Forgách András íróval, a darab fordítójával és Vörös Róbert dramaturggal végigmenni Shakespeare szövegén. “Újra és újra átrágtuk magunkat minden egyes szón, és egy nagyszerű szöveg született, amit most már a kollégák nap mint nap mondanak, amivel nap mint nap küzdenek, és közösen értelmezzük. Olyan díszletet szerettem volna, ami időn túli, nem aktualizál, egérfogókat néztem, és kértem Antal Csaba díszlettervezőt, hogy erre asszociáló díszletet készítsen. Színházról erkölcsről szóló előadást akartam csinálni. Nagyon jó érezni a munkatársaim felkészültségét, odaadását, nagyon inspiráló, hogy velem együtt gondolkodnak, sok mindennel kell játszani és küzdeni egyszerre” – számolt be az előadás rendezője.

Eszenyi Enikő elmondta, ifj. Vidnyánszky Attilával, aki am Hamlet címszerepét alakítja, a délelőtti próbák után minden egyes nap még bent maradtak a színpadon, és igyekezett neki átadni azt, amit a Hamletről és ezen keresztül a színházról, a színészmesterségről tud. Hegedűs D. Gézáról megjegyezte, vele a munka mindig a legjobb és a legegyszerűbb, mert ő a “legfiatalabb”, és olyan energiával és odaadással próbál, ami nagyon inspirálja az embert. “Nagy élmény volt ezzel a csapattal dolgozni, nagyon sokat kaptam tőlük. Látod, igen különböző dimenziókban élek szüntelenül, akár játszom, akár rendezek, akár igazgatóként ténykedem, vagy végignézek egy előadást. Melyik az álom, melyik a valóság? Lehet, hogy mind-mind…” – tette hozzá.

A teljes interjú a Nők Lapjában olvasható.