“Ez nem egy normális dolog” – A FESZ közleménye a zaklatásokról

2017 október 20. péntek, 10:32

A Független Előadó-művészeti Szövetség közleményét olvashatják, amelyben nyílt fórumot kezdeményeznek a Weinstein-ügyre és Sárosdi Lilla megrázó nyilatkozatára való reakcióként.

A Weinstein-ügy kirobbanását és Sárosdi Lilla megrázó nyilatkozatát követően a sajtóban és a közösségi oldalakon közzétett – esetenként gyomorforgató – interjúk, távolságtartó közlemények, förtelmes kommentek és cinkos hallgatás után itt az ideje, hogy azzal foglalkozzon a színházi szakma, hogy hogyan lehet megelőzni a korral, nemmel, munkahelyi hierarchiából fakadó kiszolgáltatott helyzettel való visszaélést. Kezdve azzal, hogy ez nem egy normális dolog. Visszautasítjuk azt a véleményt, hogy a színházi szakma ilyen, hogy aki művészi, művészeti pályára lép, annak ezt meg kell szoknia. Egyetlen ilyen szakma sincs.

A területen működő szervezetek kötelessége, hogy közösen meghatározzák és betartassák azokat a mindenkire érvényes erkölcsi szabályokat, amelyek révén megállíthatóak a visszaélések. Ha ezt nem tesszük meg, az áldozatoknak nincs más eszköze, mint a sérelmüket a nyilvánosság elé vinni.

“Legyen a fiataloknak hely, ahová mehetnek, ahol szót emelhetnek, ha ilyen velük megtörténne.” – mondta Sárosdi Lilla.

A Független Előadó-művészeti Szövetség, mint az előadó-művészeti területen működő érdekképviseleti szervezet vállalja, hogy segítséget nyújt mindazoknak, akik úgy érzik, hogy akár a művészeti oktatásban, akár a művészeti tevékenységet folytató intézményekben őket ért zaklatás és visszaélés miatt nincs kihez fordulniuk. Ennek első lépéseként nyílt fórumot szervezünk azért, hogy a sokszor emlegetett szakma egyértelműen nyilvánítsa ki, hogy nincs közöttünk helye a mások kiszolgáltatott helyzetét kihasználóknak, sem azoknak, akik velük közösséget vállalva segítik elfedni a visszaéléseket.

Felkérjük a művészeti szakszervezeteket és érdekképviseleti szervezeteket, hogy vegyenek részt a munkában, alakítsuk ki közösen a megelőzést szolgáló tájékoztatás és az áldozatsegítés protokollját.

Független Előadó-művészeti Szövetség

Kapcsolódó anyagok:

Sárosdi Lilla videója itt tekinthető meg.
Az előzményekről itt olvashat.
Marton László felfüggeszti oktatói munkáját a Színművészetin.
Az SZFE közleménye az eset kapcsán itt található.
Az SZFE diákjainak állásfoglalása itt olvasható.
A Katona József Színház közleményét itt olvashatják.
A Pesti Magyar Színház közleménye itt elérhető.
A Radnóti Színház közleménye itt olvasható.
Filmes alkotók indítottak petíciót szolidaritást vállalva Sárosdi Lillával.
A Független Előadó-művészeti Szövetség közleménye itt található.

Schilling Árpád nyilatkozata, “Martonnak voltak más áldozatai” címmel itt olvasható.