Schilling Árpád: “Martonnak voltak más áldozatai is”

2017 október 20. péntek, 10:14

A Hír TV Egyenesen című műsorában beszélt arról Schilling Árpád, hogy többen is jelentkeztek nála, akiket zaklatott Marton László. A zaklatási ügyet kirobbantó Sárosdi Lilla színésznő férje elmondta, hogy épp ezért döntöttek a konkrét személy megnevezése mellett, és szerinte Martonnak minden pozíciójáról le kéne mondania.

Schilling azt is kijelentette Kálmán Olga műsorában, hogy Marton évtizedek óta folytatja ezt a tevékenységet. Marton tagadja a vádakat, és rágalmazásnak tartja, hogy szexuálisan zaklatta volna Sárosdit.

Schilling kitért arra is, hogy nem érti, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora miért igyekszik elkenni a történteket.  A színésznő férje még hozzátette: a bejelentés időzítésében közrejátszott két közelmúltbeli találkozás Martonnal, illetve az is, hogy a Harvey Weinstein-botrány Amerikában szintén most robbant ki. Azt is elárulta, hogy Sárosdi pszichológushoz is járt a szexuális zaklatás miatt.

Schilling Árpád a Facebookon újabb írást is közzétett, melyben arra hívta fel a figyelmet, vannak kérdések a színházi szakmához, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar színházi szakma erkölcstelen. “A magyar színházi szakma épp olyan, mint bármely más szakma bárhol a világon. Vannak hatalmi viszonyok, vannak megszokások, van, ami jobban működik, valami kevésbé. Vannak kiváló művek és alkotók, vannak elsimerésre méltó teljesítmények, és vannak feddhetetlen emberek, meg olyanok is, akik nem értenek bizonyos alapvetéseket. Azon túl, hogy az áldozatoknak joguk van az igazság kimondásához, lényegi dolgokat kell felismernünk. Amikor az SZFE vezetősége úgy reagál egy zaklatási botrányra, hogy ‘nálunk minden rendben van, ha volna baj, megoldjuk, egyébként meg a diákok nyugodtan folytassanak párbeszédet azokkal, akikkel csak akarnak’, akkor a javaslat az, hogy ha vannak zaklatási esetek, akkor azt tárgyalják ki a diákok, és ha van valami, szóljanak. A diákok biztosan nem fogják majd kitárgyalni a zaklatási ügyeiket – amennyiben vannak – úgy, hogy leülnek az aulában, aztán nyomják ezerrel a legféltettebb titkaikat, a legrosszabb rémálmaikat, meg a szégyent, amibe beledöglenek. Egy ilyen helyzetben hírzárlat, az iskolától független mediátorok, pszichológus, jogász érkezik, és szigorúan biztosított körülmények között: anonimitás, szakszerű védelem. És nem csak az SZFE-n, de a kaposvári főiskolán is. A diákok arról folytathatnának párbeszédet maguk között, és aztán a tanáraikkal, hogy milyen tanítási módszerek léteznek, és azok milyen felkészültséget igényelnek tanár és diák részéről egyaránt” – írja Schilling Árpád.

Azt is hozzáteszi, a színészet elképesztően nagy munka, idegi, lelki, fizikai leterheltség. “Meg kell óvnunk szakmánkat attól, hogy a kialakult helyzet félreértéseként a színházat magát összekeverjék az erőszakkal és az erkölcstelenséggel. Jó lenne, ha nem csak a megúszás volna a végén, hanem valami megértés. A tekintélytisztelet veszélyes. A zaklatási ügyekben visszatérő elem, hogy az áldozat nem is feltételezte, hogy amit csinál, az nem természetes. Később, amikor mondták neki, vagy maga érezte egyre kényelmetlenül magát, akkor jött rá, miben is vett részt. Az autonómia gyakorlása, a win-win helyzetek megtapasztalása hozzásegítené a diákokat a helyes önértékeléshez. Ahol nem menő uralkodni, ott jó lenni” – fejti ki a rendező.

Kapcsolódó anyagok:

Sárosdi Lilla videója itt tekinthető meg.
Az előzményekről itt olvashat.
Marton László felfüggeszti oktatói munkáját a Színművészetin.
Az SZFE közleménye az eset kapcsán itt található.
Az SZFE diákjainak állásfoglalása itt olvasható.
A Katona József Színház közleményét itt olvashatják.
A Pesti Magyar Színház közleménye itt elérhető.
A Radnóti Színház közleménye itt olvasható.
Filmes alkotók indítottak petíciót szolidaritást vállalva Sárosdi Lillával.
A Független Előadó-művészeti Szövetség közleménye itt található.

Schilling Árpád nyilatkozata, “Martonnak voltak más áldozatai” címmel itt olvasható.