Két új áldozat jelentkezett, akiket Marton László zaklatott – Az Alinda vendége volt Sárosdi Lilla

2017 október 21. szombat, 10:00

Péntek este a Hír TV-n Sárosdi Lilla volt Veiszer Alinda vendége, aki először beszélt hosszabban arról, miért most állt elő azzal, hogy Marton László fiatal színházrajongóként szexuálisan zaklatta.

“Ennek nagyon sok oka van, egy abuzált ember nem fogja felvállalni a szégyenét. 18 évesen végképp nem, ezt még a szüleimnek sem mertem elmondani” – árulta el a színésző, akiben bűntudatot keltett az eset, az, hogy nem felelt meg az általa tisztelt, nagytekintélyű rendezőnek, akiért rajongott. Csak később értette meg, hogy nem ő a hibás. A történtekről azonban egy ideig nem beszélt senkinek. “Jártam pszichológushoz és elkezdtem reflektálni arra, ami történt, tapasztaltabb lettem, családom lett, és sokminden az út során derült ki számomra, mivel egy olyan társadalomban élünk, ahol ha megszólalnék, nem hinnének nekem, vagy ha hisznek is, az rá a reakció, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni. (…) A legerősebb ilyenkor a bűntudat” – tette hozzá Sárosdi Lilla, aki arról is beszélt, a napokban, szinte 24 órában telefonál, mert rengeteg nő keresi fel, hogy elmesélje a saját élményeit.

A kérdésre, szeretné-e, ha Marton László perre vinné az ügyet, úgy válaszolt: “Igen, mert társadalmilag ez még erősebb hatást tud kiváltani. Ha nincs per, akkor ez az ügy elporlad, ezért én abszolút támogatom, hogy legyen per, főleg, hogy ennyien állnak mellettem”.

Arról is szó esett, mi történt abban a 4 napban, amíg Sárosdi Lilla kimondta Marton László nevét. “Még soha nem comingoutoltam egy ilyen komoly dologban, ezért tulajdonképpen nem tudtam, mi lesz a következő lépés, de nagyon figyeltem, hogy mi történik. Attól, hogy ekkora bizalmat kaptam az emberektől, elkezdtem érezni eaz ügy felelősségét, a társadalmi felelősséget. Arra jutottam, hogy akkor válik hitelessé a történet, akkor tud nagy erővel hatni, ha elhangzik egy áldozat és egy zaklató neve. Azokért az emberekért is mondtam ki a nevet, akik hasonló helyzetbe kerültek, mint én. Tudtam, hogy ha vállalom, az nekik védelmet jelent, és be mernek állni mögém” – fejtette ki a színésznő.

A műsorban telefonon még két nő jelentkezett be, akik azt állították, hogy Marton László zaklatta őket. Egyikük elmondta, hogy jelentkezett a Színművészetire és Marton László a két évvel ezelőtti felvételi idején tapogatta, ölelgette. Amikor elsírta magát és rákérdezett, hogy mit akar tőle a rendező, akkor Marton azt felelte, jól érzi, hogy többet. Ekkor a lány sírva fakadt, Marton pedig úgy fogalmazott, nem kell többet találkozniuk, ha ezt nem akarja. A hölgy azt nyilatkozta, azért sem fordult a rendőrséghez, mert nem tudta volna bizonyítani a történteket, Marton László pedig figyelt arra, hogy ne lehessen.

A másik áldozat pedig arról beszélt, az ő esete Marton Lászlóval még a nyolcvanas években történt. Szerinte van egy minta, mert ő ugyanúgy került a színházba, mint a többiek, rajongóként, és szerinte Marton előre felmérte, hogy ő megfelelő eset. Martont szerinte a nagyon fiatal, színházért érdeklődő lányok érdekelték. Azt is elmondta, hogy Marton a Gellért-hegyen egy parkolóban leszorította a fejét és orális szexre akarta kényszeríteni.

Sárosdi a műsorban azt mondta, akkor nyugodna meg, ha intézményi határok lennének, főleg azért, mert a színészetnél ezek a határok sokszor vékonyabbak, mint máshol, ezért alaposabban kell kezelni is a problémát.

Aműsorkészítők egy olyan társkereső oldal történetével is megismertették a nézőket, ami fiatal nők és idős férfiak találkozását teszi lehetővé és amelyet sokan kerítő oldalnak tartanak. Erről és egy újabb, máa mától aláírható petícióról Kiss Noémi író beszélt.

Forrás: Alinda, Színház.org, 24.hu