Pelsőczy Réka: “Úgy kell élnem, mint egy sportolónak”

2017 október 22. vasárnap, 9:04

Színésznő. Rendező. A Színművészeti Egyetemen már a második osztályát vezeti. Közben sokat játszik, most éppen egy feminista magazin megkeményedett, szlogenekben beszélő ál-laza főszerkesztőjét. A Jászai Mari-díjas Pelsőczy Rékát kérdezte az Euronews.

A teljes interjút itt olvashatja.

A Katona Kamrájában nemrég bemutatott Munkavégzés során nem biztonságos című előadása bulvármédiát állítja pellengérre. A kérdésre, hogyan esett a választás erre a darabra, és mi volt a rendező, Máté Gábor célja pontosan, Pelsőczy Réka úgy válaszolt: „Mind a rendezésnek mind a színésznek nagyon kell egyensúlyozni az arányokkal, hogy teljesen egyértelmű legyen, miről is akar szólni az előadás. Hogy mennyire a példányszám, a nézőszám, az eladási index, a “szöveg és kép arány” határoz meg mindent, és hogy az amivel foglalkozunk, amivel pénzt keresünk, milyen hatással van a magánszféránkra. A darab látlelet arról, hogy miben élünk, mikről beszélünk, milyenek a viszonyaink, mik az értékeink, mit tartunk fontosnak”.

Pelsőczy Réka / Fotó: Nánási Pál

Az általa megformált Miranda a második részben lép színre, és uralja is azt végig. „Miranda tényleg azt gondolja magáról, hogy ő jó fej és nyitott. Nagy szembesülés magammal. Sokat vagyok fiatalokkal, sokat vagyok vezető szerepben, tanítok, rendezek. Kívülről kezdtem el nézni magamat, és belegondoltam, milyen is lehet az, amikor közvetlen vagyok, és ezt el is hiszem magamról. Hatalmi helyzetben ez ugyanúgy erőszak tud lenni egy másik ember fölött, visszaélés azzal, hogy ilyen, mert egyben kiszámíthatatlanságot is jelent a pozíciójából következően. Emellett az életkor kérdése, az öregedés, az idő múlása is alapkérdés nálam. Nagyon boldog vagyok, hogy beszélhetek ezekről” – fejtette ki Pelsőczy Réka, aki legutóbbi rendezéséről, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatával létrehozott Kemping c. előadásról is beszélt.

„Háy János szövegeit, a Hozott léleket és A mélygarázst felhasználva született meg az előadás, amely egy kempingben játszódik, egy szimbolikus térben. A kemping, mint az ideiglenesség jelképe adja a teret arra, hogy humorral, játékosan a társadalmi rend által meghatározott párkapcsolati típusokat mutassunk meg, a fázisaikat. Persze vannak torokszorító részek is. Nem könnyű téma, és senki sem szabadul” – fejtette ki a rendező.

Annak kapcsán, hogy a Színművészetin osztályfőnök és Rába Rolanddal közösen vezetett prózai osztálya most másodéves, elmondta: “Jó, hogy ennyi dolgom van, de gyakran szólnom kell saját magamnak, hogy élvezzem, és ne “megszenvedjem” ezt a periódust. Sokszor szorongok emiatt. Hogy csak megyek, megyek, hogy csak adok, adok és menet közben nem töltődöm, nem kapok. Úgy kell élnem, mint egy sportolónak, jó időbeosztással, hogy legyen időm edzeni is, hogy fizikailag bírjam a tempót. Hogy legyen időm lenyugodni, megnyugodni. Az internetet például amennyire csak lehet, próbálom mostanában kikapcsolni az életemből, hogy ne pörögjek folyton valamin. Kiégni semmiképpen nem szeretnék, nem szeretek úgy dolgozni, mint egy gép, csak azért mert kell”.

A teljes interjút itt olvashatja.