“Radnóti Zsuzsa minden szava igaz” – Kornis Mihály levele Marton László ügyében

2017 október 23. hétfő, 21:10

Az alábbiakban Kornis Mihály író, drámaíró, rendező és tanár levelét olvashatják, amelyben a Marton László körül kialakult helyzetre és Radnóti Zsuzsa friss írására reflektál.

Kornis Mihály

Radnóti Zsuzsa A közös évtizedek – Marton Lászlóról” címmel juttatta el hozzánk írását, amelyben a Vígszínház egykori igazgatóját, mint művészembert mutatja be, és amelyben felhívja a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket a rendező a pályafutása során teremtett. “Most, amikor mindenki eddigi életének kizárólag negatív eseményeiről értesülhet, úgy, hogy ezáltal akarva-akaratlan egy egész élet, egy egész életmű nullázódhat le, úgy érzem – mélyen tiszteletben tartva minden megszólaló fájdalmas, negatív és traumatikus emlékeit, és velük együtt érezve –, szólnom kellett az általam ismert és tapasztalt személyes életút másik aspektusáról, az értékteremtő oldalról is”fogalmazott a Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg. Soraira többek között Kornis Mihály írt személyes választ, amelyet az ő engedélyével most közreadunk:

Radnóti Zsuzsa minden szava igaz, egyetértek vele. Függetlenül minden egyébtől az Örökkévaló előtt mondom, nekem Marton egy életen át, a kádárista űrben fuldoklásom idején is munkát adott, támogatott, bújtatott, Neki köszönhetem, hogy nyugdíjam van.

Jó igazgató volt szerintem, a jó színészek mind szerették, és máig azért lehetett főrendező, mert legendásan jól segít a főpróbahéten, az utolsó pillanatokban, amikor az előadások rosszul állnak.

Ha Ő valami rosszat tett – nem tudom, lehet, az más kérdés – ez sem tiporhatja a sárba egy 75 éves nagy színházi ember életének minden eredményét.

Bennem Marton László ifjúkorától embermentőként s ennyiben makulátlan férfiként él, amíg élek.

Kornis Mihály

Színház.org

Kapcsolódó anyagok:

Radnóti Zsuzsa írása “A közös évtizedek – Marton Lászlóról” címmel itt olvasható.
Sárosdi Lilla a 24.hu-nak nyilatkozott.
Sárosdi Lilla az Alinda című műsor vendégeként itt tekinthető meg. 

Az előzményekről itt olvashat.
Marton László felfüggeszti oktatói munkáját a Színművészetin.
Marton László lemond a Vígszínház főrendezői posztjáról.
Az SZFE közleménye az eset kapcsán itt található.
Az SZFE diákjainak állásfoglalása itt olvasható.
Filmes alkotók indítottak petíciót szolidaritást vállalva Sárosdi Lillával.
A Független Előadó-művészeti Szövetség közleménye itt található.
Schilling Árpád nyilatkozata, “Martonnak voltak más áldozatai” címmel itt olvasható.
Az Újabb hölgyek vádolják zaklatással Marton Lászlót c. hír itt található.