„A mi színész generációnk Hisz” – Vecsei H. Miklós gondolatai

2017 október 26. csütörtök, 7:15

Vecsei H. Miklós a Vígszínház színésze nyilvános oldalán, egy Facebook bejegyzésben osztotta meg gondolatait egykori osztályfőnöke ügyében.

Kedves Barátaim!

Tegnap délután a 100. Pál utcai fiúk előadás végén Geszti Péter felolvasta Nemecsek Ernőhöz írt levelét, majd odasétált hozzám, kezembe nyomta a kéziratot és Megölelt. Azt gondolom, hogy ez a levél egy hiteles út a ma Magyarországának, mert arra figyelmeztet, hogy Nemecsek Ernőkké kell váljunk ahhoz, hogy egy nyitottabb, őszintébb, egymásra figyelésen alapuló országban élhessünk. Úgy érzem, soha többé nem játszhatnám el hitelesen Nemecsek Ernőt, ha most nem szólalnék meg.

Vecsei H. Miklós / Fotó: Dömölky Dániel

Ismeritek gondolataimat a #metoo jelenség kapcsán, ismeritek véleményemet ember és ember kapcsolatáról, a szexualitásról, nőkről és férfiakról. Tudjátok, hogy küzdök minden olyan történés és gondolat ellen, ami különbséget tesz ember és ember között, és megsérti az alapvető humánus értékeket. Tiszteletem azoknak a bátorságát, akik kiállásukkal erőt adnak azoknak, akik kimondásra váró fájdalmakat cipelnek életükben. Ugyanakkor kötelességemnek tartom elmondani, hogy Marton Tanár Úr a mesterem, és több százan vagyunk, akik emberségünket, a színházba vetett hitünket és hivatástudatunkat köszönhetjük neki. Nem célom megvédeni őt a fájdalmas vádakkal szemben, de az ellene egyre növekvő indulat megszólalásra késztet. Félek, hogy a történések túl fognak mutatni a jó-ügyön, és a gyűlölet rombolni kezd, tönkre tehet teljes életeket, valamint a színházi életet magát. Ez nem szabad, hogy megtörténjen.

Kérlek, higgyétek el nekem: „A mi színész generációnk Hisz”. Hiszünk egymás megértésében. Hiszünk az elfogadásában. Hiszünk az őszinteségben. Hiszünk az újrakezdésben. Hiszünk a változni tudásban. Hiszünk a magyar kultúrában. Hiszünk abban, hogy a feldolgozhatatlan információ tengerből kiutat találunk. Hiszünk abban, hogy sikerül pontos kérdéseket feltennünk. És mindenekelőtt: Hiszünk egymásban. És ezért Hisszük, hogy meg tudunk egyezni azokban a közös célokban, amelyekért érdemes élnünk és dolgoznunk.

Most megyek, megpróbálom eljátszani hitelesen Nemecsek Ernőt a 101. Pál utcai fiúk előadáson. És hála van a szívemben, ha arra a százezer gyerekre gondolok, akiknek erőt adott ez a történet, és a mi csapatunk.

Sokszor ölelek mindenkit, egymás szeretetében és megértésében bízva:

Vecsei H. Miklós