“A kimondott szó annyira közel van” – Valló Péter a Rózsavölgyiben rendez

2017 október 26. csütörtök, 8:14

William Nicholson kortárs angol szerző Visszavonulás című darabját mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban Rátóti Zoltán, Söptei Andrea és Porogi Ádám szereplésével. Valló Péter rendezőt a Fidelio kérdezte.

A Fidelio cikkéből:

“A Mellékhatások rendezése során kiderült számomra, hogy a párszereplős angol színdarabok nagyon jól működnek a Rózsavölgyi Szalonban. Kovács Krisztina dramaturg már régóta ajánlotta nekem William Nicholson lélektani darabját, a Visszavonulást. Különleges kis remekművel állunk szemben, amelyben a szerző saját szüleinek válását dolgozta fel teljesen köznapian, mégis mindenki számára nagyon ismerősen. A darab hatáseleme a nagy szeretet, empátia, amivel a hőseit kezeli, szereplői sorsát vizsgálja. Egy ötven körüli házaspár és felnőtt fiúk története arról a helyzetről szól, amikor megszűnik a kölcsönös kompromisszumképesség, ami ahhoz szükségeltetik, hogy kitartóan, szeretetben és boldogságban éljenek együtt” – mondta a darabról Valló Péter.

Valló Péter / Visszavonulás - olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

Valló Péter / Visszavonulás – olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

A rendező szerint bárki számára ismerősek lehetnek a beszélgetések, a számonkérések, a viták, az egymásrautaltságnak és az elszakadni akarásnak a bonyolult rendszere. Annak a nemzedéknek ugyanolyan érdekes, aki előtte van mindezeknek, mint aki már utána van. “A harmadik szereplője a darabnak a fiú, akin a szülei története átszáguld, mint valami szörnyű gyorsvonat. Miközben próbálja összerakni a saját életét, az egész összeomlik. Különös élethelyzet az övé, messze több mint egy rezonőré” – fogalmazott az alkotó.

Valló Péter elmondta, a nagyszínházi rendezéseihez képest a Rózsavölgyi Szalonnak pont az az érdekessége, hogy a szó egzakt értelmében nagyon sajátosan színház. “A lektűrökhöz közel álló darabokra alkalmas ez a tér. Igyekszem magam ebben a műfajban begyakorolni. A kimondott szó annyira közel van és annyira primátussal bír, nagy effektekkel, színházi hatásokkal nem lehet operálni. Szituációt, lélektani állapotot lehet elemezni, jellemet ábrázolni” – tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható.