ifj. Vidnyánszky Attila is megszólalt Marton László ügyében

2017 október 28. szombat, 11:30

Az Index elemző cikket írt Marton László pályafutásáról. Az oldal megszólaltatta a rendező egykori tanítványát, a Vígszínház színészét, ifj. Vidnyánszky Attilát is.

Az Index.hu cikkéből:

„Mélyen tiszteletben tartva, támogatva azok bátorságát, akik kiálltak, és együtt érezve azokkal, akik hasonló sebeket takarnak lelkükben, kötelesnek érzem árnyalni a képet, megemlíteni Marton tanár úr általam ismert oldalát. Nem védelmében, hanem egy olyan ügy érdekében, amely alkotók évtizedes munkájának, a jelen színházi szakmának, szakmáért szól” – kezdte szavait ifj. Vidnyánszky Attila.

ifj. Vidnyánszky Attila

“Marton László osztályfőnököm volt, a rendezés felé ő terelt, és hívott később segédnek növendékeihez, minden egyes munkámat mai napig megnézte, tanítóként örökké nevelt, vezetett utamon. Nemhogy erőszakosnak, ingerültnek is ritkán láttam, úriembert, gondoskodó atyát, pedagógust ismertem. Emberi próbatételek, szakmai csatározások közepette is józanul cselekedett, mindig diákjait, a színház iránti szenvedélyét tartotta szem előtt. Fiatalemberként, színházcsinálóként vallom minden erőszakos cselekvés elítélését, az emberi méltóság tiszteletben tartását, valamint a közös hivatásunk, szenvedélyünk, a színházi szakmánk megóvását” – fejtette ki a fiatal színész-rendező.

Szavaira Facebook oldalán reagált Schilling Árpád: “Köszönöm ifj. Vidnyánszky Attila együttérző és korrekt nyilatkozatát, amit az Indexnek adott a Marton-ügy kapcsán. Higgadt, tárgyilagos, mégis együttérző. Személyes tapasztalatai alapján ismeri el Marton tanári tevékenységét, de nem relativizál, elismeri, hogy akit sérelem ért, annak joga van kiállni a nyilvánosság elé. Érett és előremutató nyilatkozat. (Attila nyilván nem szorul rá a visszajelzésemre, nekem fontos ez a gesztus.)” – írta Facebook oldalán Schilling Árpád.

“Ezen az úton indulhatnánk el feltárni a hatalommal való visszaélés természetrajzát, pontosan azért, hogy megóvjuk a szakmánk becsületét, és bizonyítsuk a társadalom felé felelősségérzetünket. “Megbízhattok bennünk, mert nem infantilizáljuk a komoly problémákat, hanem bátran szembenézünk velük.” Bárcsak erőre kapnának a színházi emberek, hogy két hét hallgatás és hárítás után valami történne is az ügyben. A Független Előadóművészeti Szövetség megint élen jár, már szervezik a témáról szóló szakmai fórumot!” – hívta fel a figyelmet a rendező.

Az Index cikkében név nélkül nyilatkozik egy másik Martonos diák, aki úgy fogalmaz: “(Marton) Munkabírásra és szorgalomra tanított minket. Gyorsan felismerte, hogy kinek mi az erőssége, és miből tudna később profitálni a színházi szakmában. Ambiciózus embereket vett fel az osztályba, és azt is felismerte, hogy kik azok a tanárok, akik egy-egy kurzus erejéig jó hatással lesznek ránk szakmailag. Ez mind pozitívum, ha a szakmai érvényesülést tekintem. De azt hiszem, nem mindegy, hogy közben milyen lelki folyamatokon mennek végbe a diákok, akik sokszor évekig próbálnak bejutni erre az egyetemre, épp ezért éjjel-nappal dolgozva igyekeznek ott teljesíteni, és nem kérdőjelezik meg a tanárok munkáját, mert rajonganak értük, hiszen neves színházi alkotókról van szó. Marton tanár úr gyakran alkalmazott verbális erőszakot – »Mi ez a hülyeség?«, »Ez nem te vagy!«, üvöltötte –, és ez a teljesíteni akaró diákokban pánikot kelt, görcsöket okoz, arra kényszeríti, hogy megfeleljen az elvárásoknak, a tanár által gyakorolt hatalomnak. Ezek a helyzetek sokszor megalázóak voltak, és sokszor személyeskedés is társult hozzájuk.”

Forrás:Facebook, Index.hu/kultur