“Beszippantott ez a döbbenetes világ” – Tabukról tabuk nélkül Thuróczy Szabolccsal

2017 október 30. hétfő, 13:42

A Kicsi Kína után ismét saját gyártásű dokumentumfilm-sorozatot forgatott a Spektrum, ezúttal azokról a dolgokról, amikről nem szeretünk beszélni, Tabukról tabuk nélkül címmel. 

Minden társadalomban léteznek tabu témák, melyekről ugyan mindenki tud, mégsem szívesen beszélnek róla, vagy foglalkoznak vele az emberek.Itt, Közép-Európában gyakran találkozhatunk például azzal a jelenséggel, hogy alkoholfüggő van a családban, vagy egy munkahelyi közösségben, de amíg nem nagyon súlyos a helyzet, addig nem szembesítjük őt, sőt gyakran magunkat sem ezzel a problémával.

Ugyanígy tabunak számít saját szexualitásunk és a szexuális identitás, rejtett vágyaink kibeszélése, a haláltól való félelem vagy a gyászunk megélése, a múlt sok évtizede elhallgatott, eltitkolt bűnei, vagy például az atipikus családmodellek. A Spektrum új, saját gyártású műsora ezeket a témaköröket járja körül TABUK NÉLKÜL.

A sorozatban összesen 40 történetet ismerünk meg, amelyek főszereplői valódi emberek, valódi beszélgetéseket hallunk, valódi környezetben (otthon, swingerklubban, krematóriumban, kórházi viziten, munka közben, családi körben, füves bárban, fegyintézetben, terápiás beszélgetésen, focipályán).

A hatrészes műsor házigazdája Thuróczy Szabolcs, aki nem csak beszélget az interjúalanyokkal, de ötleteivel is segítette a műsorkészítőket.

“Nem akartam én tévés műsort vezetni, de megtisztelő volt, hogy rám gondoltak. Az ember ki akarja próbálni magát új dolgokban, és hát belerántódtam. Az elején azt gondoltam, majd elmegyek egy-két forgatási napra, elmondom a szövegeimet, aztán kész. De ahogy belemerültem ebbe a döbbenetes világba, úgy szippantott be egyre jobban” – nyilatkozta a színművész a Szabad Földnek.

“Itt ugye arról van szó, hogy emberek mesélnek az életük titkairól. Olyasmikről, amiket talán még a családjuknak sem tudtak vagy mertek elmondani. Ott volt például egy nagyjából velem egy idős srác, akiben 45 évesen tudatosult, hogy amikor kisgyerek volt, az édesapja a szeme láttára gyilkolta meg a nagyszüleit egy reggelinél. Vagy az a 18 éves meleg fiú, aki egy vidéki kisvárosban élt, és egyetlen mondatot nem tudott elmondani arról, hogy ő valójában kicsoda. El kellett menekülni ahhoz, hogy levegőhöz jusson. A legmegrázóbb talán az az epizód volt, amiben Burger Barnával, a nemrég elhunyt fotóssal beszélgettünk. Tavaly októberben volt a felvétel, és ő négy hónappal később halt meg, gyógyíthatatlan izomsorvadásban. Amíg élek nem fogom elfelejteni, ahogy ülünk a piliscsabai házában, körülötte játszanak a pici gyerekei, és ő nagyon érzékletesen meséli, hogyan szűkült le a világ egyetlen karosszékre. Hogy akkor döbbent rá, hogy vége, amikor az orvos azt mondta neki, felír háromhavi gyógyszert, és ha még él, akkor jöjjön vissza, és felírja a többit” – tette hozzá.

Thuróczy Szabolcs

Színházi munkáiról szólva elmondta: “Van nekem ez a gyűrött arcom, amivel élek már egy ideje. Viszont az is tény, hogy mostanában dolgozom annyit, amennyitől akár gyűrődhetnék is. Sok jó munkával találnak meg. Most egyszerre jött össze egy csomó olyasmi, ami érdekel. (…) 27 éves korom óta dolgozhatok egy olyan színházi műhelyben (a Pintér Béla Társulatban), amelyik nagyon sokat ad nekem. Az meg, hogy melyik színház melyik előadására ül be egy filmrendező, a véletlenen múlik. Csak vigyázni kell, hogy amikor az ember egy kisebb körből egy nagyobba lép, ne kapja el a gépszíj (…)” – nyilatkozta a színművész.

A teljes interjút, melyben beszél Pintér Bélához fűződő viszonyáről, a Katonában készülő új előadásukról és arról, mit gondol a Marton-ügyről itt olvashatják.

Forrás: Index.hu, PORT.hu, Spektrum