“Minden szerepet közel kell engedni magunkhoz” – Anger Zsolt válaszolt

2017 november 08. szerda, 8:07

Filmekben játszik, színházban rendez, színészetet tanít, hobbiból fotóz és regényt is ír. Anger Zsoltot a Playboy kérdezte.

A Playboy cikkéből:

“Én úgy dolgozom és azt is tanítom, hogy minden egyes karaktert, amit az ember játszik életében, közel kell magamhoz engedni. Én nem tudok eljátszani egy másik embert, mert én csak saját magamat tudom megmutatni, hogy milyen vagyok. Azok lesznek igazán nagy színészek, akik egy önismereti játékot játszanak saját magukkal. Akik bátran meg merik mutatni magukból, hogy milyen az, amikor haragosak, vagy amikor elesettek” – fogalmazott a színész-rendező.

A kérdésre, volt-e már olyan, amikor ebben a nagy önismereti játékban egy-egy szerep kapcsán meglepődött saját magán, úgy válaszolt: “Az épeszű ember azért tudja, hogy mi lakik benne, legalábbis jó minél hamarabb rájönni. Az érzelmeit az ember már gyerekkorában alaposan megismeri, mert ösztönösen bennünk vannak. És megismeri azok határait is. Mindenkinek megvan gyerekkorából a boldogság, a szomorúság, a düh és a meglepettség. Ha ezeket nem temetjük el magunkban és egy önismereti tréningben vagyunk, akkor nem lehet olyan, hogy egy szerep vált ki olyat, amit még eddig nem tudtam magamról. A jó színész kordában tudja tartani mindazt, amit ismer magából, és törekszik rá, hogy minél többet ismerjen meg, és ezeket mind be is tudja építeni a szerepeibe. Ez lesz az a nyersanyag, amiből aztán tud építkezni” – hangsúlyozta Anger Zsolt.

Anger Zsolt (fotó: Zagyi Tibor/vs.hu)

Anger Zsolt (fotó: Zagyi Tibor/vs.hu)

“Azt hiszem, Márquez mondja, hogy olyanok vagyunk mind, és olyanok leszünk mind, mint amilyennek majd elmesélnek. Nekem megadatott, hogy tudok magamról kommunikálni. Akár egy szereppel, akár egy színdarabbal, akár egy regénnyel. Márquez azt is mondta, hogy azért élek, hogy elmeséljem az életemet. És én is azt érzem, hogy nincs annál fontosabb ezen a világon, mint hogy az ember rájöjjön, hogy ki a tököm is vagyok én? Ki az anyám, ki az apám? Ki a gyerekem? Ki a szomszédom? Azért nem foglalkozom soha napi politikával, mert nekem nem ez a feladatom, hanem az, hogy hazavezessem az embereket. Hogy jöjjünk már rá végre, hogy azt, amit velünk csinál a történelem az elmúlt ötszáz évben, azt mi csináljuk magunkkal! Mert ha egy mellékutcából fel akarsz kanyarodni a főútra, akkor elmegy kétszáz ember, és egyiknek sem jut eszébe, hogy beengedjen maga elé. Azért nem, mert őt sem engedte el a többi kétszáz. Azért kerülnek a hatalomba olyanok, akik meg tudnak minket baszni, mert annyira nem tudunk egymással törődni. Azt megérteni, hogy ha én itt most beengedek egyet, akkor nekem csak egy másodpercet kell fékeznem, és akkor annak a másiknak nem kell várni még kétszázat. És ő nem lesz olyan haragos hülye, begyöpösödött barom állat, mint amilyen én is vagyok, hogy majd amikor legközelebb én állok ott a mellékutcában, akkor ő majd be fog engem engedni. Az van, hogy most te jössz, most én jövök. Hol látsz olyat, hogy feltorlódik két hangyasor, mert egy másik csík hangya megy be. Nehogy már hülyébbek legyünk, mint a hangyák! Azért kell a kultúra, hogy legyünk már legalább olyan okosak, mint a hangyák” – fogalmazott az alkotó.

A teljes interjú a Playboyban olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok