Jogellenesen rúgták ki a kaposvári színészeket

2017 november 09. csütörtök, 12:27

Jogellenesen bocsátotta el négy színészét a kaposvári Csiky Gergely Színház, állapította meg a kaposvári munkaügyi bíróság, ám a művészek nem kerülhetnek vissza a teátrum állományába – számolt be a Népszava.

Csiky Gergely Színház

Csiky Gergely Színház

Kovács Zsuzsa, Fábián Zsolt, Horváth Zita és Lecső Péter évtizedek óta a Csiky társulatához tartozott, ám februárban a színház vezetése jelezte: közös megegyezéssel szerződést akarnak bontani velük. A művészek visszautasították az ajánlatot, majd röviddel az elmúlt évad vége előtt mindnyájuknak felmondtak a felsőfokú végzettség hiányára, illetve a nem elégséges előadásszámra hivatkozva.

A helyükre négy, a Kaposvári Egyetem színész szakán frissen végzett fiatalt szerződtetett a teátrum. A kirúgottak így a jogellenes felmondás mellett az egyenlő bánásmód megsértésére is hivatkoztak keresetükben, szerintük ugyanis koruk miatt esett rájuk a választás az elbocsátáskor.

Fülöp Péter, a Csiky igazgatója azt állította: minőségi cserét hajtottak végre: négy, diplomával nem rendelkező tag helyére diplomásokat szerződtetünk. A direktor tagadta a kor miatti diszkriminációt is, indoklásképpen bejelentette, hogy azóta két idősebb művészt is szerződtettek. Az ítélethirdetéskor kiderült, ez a per szempontjából jó döntésnek bizonyult, hiszen a bíróság elutasította a diszkrimináció megállapítására vonatkozó kérelmeket. Kimondta viszont a jogellenes elbocsátást, egyúttal megítélte a négy kárvallott színésznek a nekik járó munkabért.

Forrás: Népszava