A Pécsi Harmadik Színház megvásárlására tett ajánlatot a Moravetz Produkció

2017 november 10. péntek, 11:19

A Pécsi Harmadik Színház százszázalékos önkormányzati tulajdonrészének megvásárlására tett vételi ajánlatot a Moravetz Produkció.

Őri László alpolgármester pécsi sajtótájékoztatóján közölte: a tervek szerint január elsején életbe lépő tulajdonosváltást jóváhagyó előterjesztést november 16-án terjeszti a város közgyűlése elé. Az 1988-ban alapított, állandó társulattal nem rendelkező, Vincze János vezetésével működő teátrum és a Pécsi Nemzeti Színházba történő beolvasztásáról szeptember 7-én döntött a megyeszékhely képviselő-testülete.

A Pécsi Harmadik Színház épülete

A Pécsi Harmadik Színház épülete

Az azóta történt változásokról a kultúráért felelős városvezető kifejtette: olyan megoldás született, amely egyszerre biztosítja a Pécsi Harmadik Színház működését a jelenlegi uránvárosi teátrumi épületben, az intézmény kiemelt státuszának és állami támogatásának megtartását, ugyanakkor az önkormányzat számára költséghatékony. A Pécsi Harmadik Színház a kortárs magyar dráma műhelyeként, egyben befogadószínházként is jegyzett teátrum évek óta együttműködött Moravetz Leventével és a nevét viselő produkciós irodával. A társaság vételi kérelmet nyújtott be a Pécsi Harmadik Színházat fenntartó nonprofit társaság megvásárlására – jelezte Őri László, aki kiemelte: a város kérése volt, hogy a színház jelenlegi arculata a jövőben is megmaradjon.

A megyeszékhely továbbra is biztosítja az intézmény kiemelt státuszát, az épület ingyenes használatát, továbbá “a költségvetési lehetőségek függvényében” támogatást is nyújt az intézménynek. Ennek összegét néhány hónap múlva állapítják meg – tette hozzá. Őri László hangsúlyozta azt is, hogy a tulajdonosváltás után a Pécsi Harmadik Színház a jelenlegi profil megtartása mellett az eddiginél több vidám, zenés-népszínházi darabot fog műsorra tűzni Uránvárosban és Pécs legnépesebb városrészében, Kertvárosban is.

Pécsi Harmadik Színház / Vincze János, Őri László, Moravetz Levente / Fotó: Vidó Gábor

Pécsi Harmadik Színház / Vincze János, Őri László, Moravetz Levente / Fotó: Vidó Gábor

Moravetz Levente, a fennállásának idén 20. jubileumát ünneplő Moravetz Produkció tulajdonosa a Pécsi Harmadik Színházat és Vincze Jánost is méltatva reményének adott hangot, hogy a társulattal együtt sikeres színházat tudnak létrehozni, tovább bővítve annak repertoárját a pécsiek és a város környékén élők örömére. A színházi szakember várakozása szerint a tervezett eddiginél több előadás nagyobb nézőszámot és bevételt eredményez, ami növeli a magánszemélyek és cégek támogatókedvét is.

Vincze János színházigazgató sikerként értékelte a fejleményeket, majd úgy vélekedett, hogy a korábbi beolvadást megszavazó közgyűlési döntés a Pécsi Harmadik Színház megszűnését eredményezte volna. “Olyan megoldás született, amely valóban biztosítja e műhely továbbélését” – méltatta a döntést, egyúttal kiválónak nevezte a teátrum és a Moravetz Produkció eddigi együttműködését.

Forrás: MTI, Színház.org