Sárosdi Lilla: “Egy ideje Martonnal álmodom”

2017 november 10. péntek, 7:13

A Schilling Árpád – Sárosdi Lilla művészházaspár a 168 Órának mesélt arról, hogyan bolydult föl az életük, mióta Sárosdi a nyilvánosság elé állt a történetével.


A 168 Óra cikkéből:

Schilling Árpád elmondta, már akkor tudta, hogy Sárosdi Lilla szexuális zaklatás áldozata lett, amikor még nem is volt a felesége. “A Krétakörben többször is elmesélte a dolgot, főleg, ha ehhez hasonló színpadi szituáció került elő. Sokan hallottuk. Az nyilvánvaló volt, hogy ez negatív élmény volt a számára, de én sokáig elintéztem annyival a dolgot, tényleg borzasztó, hogy olyan nagy hatalmú emberek, mint Marton László, mit meg nem engednek maguknak. De igazán mélyen nem éltem át. Emiatt most szégyellem magam. Az én reakcióim is langyosak voltak, a többiekkel együtt én sem bátorítottam Lillát arra, hogy álljon ki a fájdalmával és a szégyenével a nyilvánosság elé” – tette hozzá.

Schilling Árpád és Sárosdi Lilla

Schilling Árpád és Sárosdi Lilla

Azzal kapcsolatban, hogy eleinte nem árulta el zaklatója nevét, Sárosdi Lilla elmondta, először is rájött, hogy a kilencvenes években csak 4 emberre illett rá a neves színházi rendező, egyetemi tanár és 20 éve budapesti színidirektor leírás: Zsámbéki Gáborra, Székely Gáborra, Kerényi Imrére és Marton Lászlóra. (Meczner Jánosra, a Budapest Bábszínház igazgatójára, a Színhát – és Filmművészeti Egyetem tanárára is illene. A szerk.) Zsámbéki másnap fel is hívta és közölte, nem volt korrekt, mert a névtelenség miatt ártatlanokra is rávetült a gyanú árnyéka. “Azt mondtam neki, hogy nem engem kellene felhívnia, hanem ki kellene adni egy nyilatkozatot, ami elítéli a történteket és szolidáris velem. Azt mondta, hogy nem értjük meg egymást, és letette a telefont” – számolt be Sárosdi Lilla.

“Egy ideje Martonnal álmodom. Arról, hogy most mennyit szenvedhet. Nem bántam meg, amit tettem, de nagyon fáj, hogy nem tudtam őt megmenteni az igaztalan támadásoktól. És hogy ott van a hatéves kislánya, aki nem tehet semmiről. Borzasztóan akartam, hogy bocsánatot kérjen” – fogalmazott a színésznő.

Schilling Árpád hangsúlyozta, egy színész egzisztenciális okokból, szakmai becsvágyból, vagy csak egyszerűen ezért, hogy a lehető legjobb legyen egy előadás, nagyon sok mindent hajlandó bevállalni. Olykor a saját megaláztatását is. A rendező felelőssége, hogy ez ne történjen meg. A rendezői színház léte nem ad felmentést az etikai határok átlépésére – szögezte le.

A teljes interjú itt olvasható.