“Elutasítunk mindenféle hatalmi visszaélést” – A Színházi Társaság közleménye

2017 november 16. csütörtök, 11:18

A Magyar Színházi Társaság Etikai Bizottságának állásfoglalása szerint nincs ok feltételezni, hogy a színházi világban gyakrabban fordulnak elő hatalmi visszaélések, mint a társadalom más területein.

A Magyar Színházi Társaság Etikai Bizottságának állásfoglalása:

Az etikai bizottság tagjai elutasítanak mindenféle hatalmi visszaélést. A bizottság egyetért a Magyar Színházi Társaság által kiadott állásfoglalással, miszerint: „Reméljük, hogy ezek az események tisztítótűzként hatnak nemcsak színházi, hanem teljes közéletünkre. Nem támogatjuk azonban a közösségi médiában kialakult lincshangulatot.”

Bár nincs rendelkezésünkre álló adat, de nincs ok feltételezni, hogy a színházi világban gyakrabban fordulnak elő hatalmi visszaélések, mint a társadalom más területein. A színház semmivel sem különbözik más munkahelyektől, de a színházban ismert emberek dolgoznak, ezért „érdekesebb” velük foglalkozni. Pletykák, híresztelések alapján fel lehet nagyítani, el lehet torzítani azt, ami valójában történt.

Ezért a színházi világ védelme érdekében felhívjuk mind a színházban, mind a közösségi médiában dolgozók figyelmét arra, hogy büntető jogi felelősségük tudatában álljanak elő, illetve foglalkozzanak bármilyen természetű hatalmi visszaélési kérdéssel. Elutasítjuk, hogy esetleg sértődésből, vagy együttérzést kiváltó megnyilvánulással manipulálják a közvéleményt, mert ezzel éppen azt akadályozzák, hogy a valóságos helyzet tisztázása után, az esetleges vizsgálatok eredményének ismeretében le lehessen vonni a konzekvenciákat, és megindulhasson egy tisztulási folyamat.

Etikai Bizottság: Tímár Éva, Szakács Györgyi, Lakos Anna