Borbély Alexandra: “Számomra minden nő szép, aki önazonos”

2017 november 17. péntek, 8:13

Az Orlai Produkció színházi sorozatában egy transznemű nő történetét viszi színpadra. A színésznőt ennek kapcsán a Humen Online kérdezte.

A humenonline.hu cikkéből:

A kérdésre, számára mit jelent az, hogy nő, Borbély Alexandra így felelt: “Leginkább azt, amit édesanyámtól és nagymamámtól kaptam, akik csodálatos női példák voltak. Emlékszem, amikor Budapestre jöttem és felvettek a Színművészetire, nem értettem, hogy a többi lány miért nem hord magassarkút, hiszen nekem az evidencia volt. Otthonról örököltem egy eredendő nőiességet és ettől kezdve számomra minden ilyen dolog természetes volt. Rendkívül sajnálom, hogy mennyi nőnek kell keményen megküzdenie azért, hogy megtalálják ezt magukban. Hogy elfogadják, hogy nem baj, ha szép cipőben járnak, vagy testhezálló ruhát hordanak, amiben nem rejtik el magukat. Meg kell tanulni elfogadni magukat. Számomra minden nő szép, aki önazonos.”

Borbély Alexandra / Élet.történetek.hu - Pira Bella / Fotó: Takács Attila/Orlai Produkció

Borbély Alexandra / Élet.történetek.hu – Pira Bella / Fotó: Takács Attila/Orlai Produkció

A színésznő elmondta, anyukája és nagymamája is anyák, akik otthon vannak. Ez pedig óriási különbség ahhoz képest, amit ő csinál. “A családomban eddig fel sem merült, hogy valaki nőként karriert építhet. Én vagyok az első. És a szüleim most sem értik, hogy miért nincs már három gyerekem, és hol vannak az unokák” – tette hozzá.

Az Orlai Produkció Élet.történetek.hu című sorozatának Pira Bella című epizódjában egy fiútestben született lányt alakít. A transzneműségről kifejtette, egészen addig, amíg Budapestre nem került, a tévéből ismerte a jelenséget, és mivel nem találkozott transznemű személlyel, nem foglalkozott azzal, kik ők, vagy hogy milyen borzasztó nehéz lehet másik testbe születni. “Nekem rengeteget jelent, hogy megismertem Angélát. Emlékszem, mikor először vettem a kezembe a történetét, nagyon sokat sírtam, mert nagyon nehéz volt olvasni mindazt, amin átesett. És amin átesik minden más hasonló ember. Az a borzalmas ebben az egészben, hogy olyan, mintha a transznemű emberek a mínuszról indulnának az életben. Mikor mi megszületünk, a nulláról indulunk, de nekik keményen meg kell küzdeniük azért, hogy egyáltalán eljussanak a nulláig” – mondta Borbély Alexandra.

A teljes interjú itt olvasható.