M. Tóth Géza: “Mint jelenséget kell elemezni a zaklatási ügyeket”

2017 november 23. csütörtök, 10:17

A Színművészeti rektora szerint mindenkinek érdemes  elkezdenie magán az önvizsgálatot, miként bánik a hatalmával. M. Tóth Gézát a Válasz.hu kérdezte.

 

A valasz.hu cikkéből:

M. Tóth Géza elmondta, nem tudja, hol tart egyeteme etikai vizsgálata Marton László ügyében, nem tagja a bizottságnak, visszaélne hatalmával, ha beülne oda. Amíg csak vád volt és cáfolat, addig rektorként nem szolgáltathatott igazságot. “Nyomozni sem jogosultságom, sem apparátusom nincs. Hogy magánemberként mit gondolok, az századrangú, az intuícióim alapján nincs jogom ítélkezni. Ezután kérelmezte Marton a munkaviszonyának felfüggesztését, majd bocsánatot kért. Ez utóbbiban nyilván benne van a beismerés is. Elfogadtam a kérelmét, és zajlik az etikai vizsgálat” – tette hozzá.

M. Tóth Géza (fotó: 24.hu)

M. Tóth Géza (fotó: 24.hu)

Papadimitriu Athina lányának ügyében az egyetem nem kapott hivatalos megkeresést, de persze beszélt a színésznővel és össze is hívott egy eseti bizottságot. (A színésznő arra panaszkodott, hogy egyik lányát a felvételije során atrocitás érte: egy Shakespeare-monológ közben egy lány a színpadra ugrott, és simogatni, csókolgatni kezdte.) A testület már végzett a munkával, nem tárt fel etikai vétséget, de ajánlásokat fogalmazott meg a felvételin alkalmazott módszereket illetően. “A túljelentkezés csaknem hetvenszeres, ezer jelöltből kell kiválasztani a legtehetségesebb 14-15 hallgatót. A felkészültség és a rátermettség nem azonos. A rutinjukat, rájuk kövesedett manírjaikat meg kell próbálni az ő érdekükben lepattintani róluk. A kizökkentés felvételiztető hagyományunk része, jól publikált, számos helyen eredményesen alkalmazott módszer” – fogalmazott a rektor, aki szerint vannak szakmák, amelyben a felszólító mód alapvetés, ilyen a rendezői vagy az edzői munka.

M. Tóth Géza szerint Marton László, Kerényi Miklós Gábor vagy Kiss László úszóedző esete ugyanakkor nem feltétlenül annak bizonyítéka, hogy ezek a szakmák különösen veszélyesek a nőkre, lehet, hogy ezeken a területeken érvényesül jobban az egyenjogúság, ezért jutnak itt felszínre a hatalommal való visszaélés esetei. Szerinte a jelenséggel társadalmi szinten kell foglalkozni és mindenkinek érdemes is elkezdenie magán az önvizsgálatot, miként bánik a hatalmával családjával, munkahelyén, de elismeri, hogy rektorként ő is sokat tehet a zaklatások ellen. A rektor úgy véli, a színház egy csodálatos világ, ahol tisztességes emberek dolgoznak. Megtisztulás csak akkor lesz, ha a hatalommal való visszaélést nem csak a sport vagy a színház világában tartjuk problémának. Különben ez az egész csak egy vacak színjáték marad.

Forrás: valasz.hu