“A dunaPart olyan, mint egy vásár” – Rácz Anikó főszervező válaszolt

2017 november 29. szerda, 8:19

November 29. és december 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a dunaPart – Kortárs Előadó-művészeti Platformot. Rácz Anikóval, a programsorozat főszervezőjével beszélgetett a Revizor Online.

bodylotion co-dance: Párbaj

bodylotion co-dance: Párbaj

A Revizor cikkéből:

“2015-ben kért fel a Trafó arra, hogy legyek a dunaPart harmadik kiadásának a főszervezője. Talán azért, mert van tapasztalatom abban, hogyan kell egy ilyen típusú nagyon intenzív programot létrehozni: a Szigeten a Színház és Tánc Helyszínt 14 éve csinálom, van turnévezetői, produkciós vezetői jártasságom. És feltételezem, az is számított, hogy a Sziget miatt sok nemzetközi platformot látogatok, van összehasonlítási alapom arról, mik a jó gyakorlatok, mik a rossz példák, és ezeket a tapasztalatokat hasznosítva abban bízhattak, hogy gördülékenyen zajlik le az esemény” – mesélte Rácz Anikó arról, hogyan került a dunaPartra.

Forte Társulat: Bűn és bűnhődés

Forte Társulat: Bűn és bűnhődés

A szervező alapvetően a SÍN-ben dolgozik, ahol minden tevékenységükben hazai és külföldi partnerszervezetekkel keresik az együttműködési pontokat. “Én azokat a helyzeteket szeretem, amikor többen ülünk egy asztal körül, mert akkor több szempont érvényesül, nagyobb az esély valami izgalmas dolog létrehozására. Sok fiatal kortárstánc-alkotóval dolgozom együtt, és látom, mennyire nehéz a magyar piacon boldogulni, és nem is elsősorban a produkciók létrehozása, hanem azok életben tartása jelent kihívást. Nemzetközi meghívások és partnerek nélkül ez nehezen lehetséges. A dunaPart egy olyan platform, ahol a nemzetközi vizibilitásra, a továbbélésre nyílhat lehetőség” – mutatott rá.

Artus: Cseppkánon

Artus: Cseppkánon

Rácz Anikó hangsúlyozta, bár a programsorozat központjában az előadások és az alkotók vannak, ezek magyar kulturális termékeknek számítanak, amelyek megjelennek külföldön. “Valójában ez egy exportot támogató kezdeményezés, csak éppen nem ipari produktumokról van szó. A dunaPart jelentősége túlmutat csupán a független előadó-művészet támogatásán, ez a kulturális diplomácia része, tehát nemzeti érdeknek tekinthető. Szerencsére a döntéshozók már ismerik a dunaPartot, mert 2008 óta újra és újra létrejön. A korábbi dunaPartok nagyon jó eredményeket mutattak, és ezt igyekeztünk a Külügyminisztérium és az NKA döntéshozóinak is megmutatni. Ez a programsorozat olyan, mint egy vásár, ahol meg lehet nézni a magyar kínálatot, ez alapján létre tudnak jönni meghívások, hosszabb távú együttműködések” – mondta az idei dunaPart főszervezője.

A teljes interjú itt olvasható.