Szabó P. Szilveszter: “Valójában mi torzítjuk az Angyalt Ördöggé”

2017 november 30. csütörtök, 13:53

A Karinthy Színházban újra látható a 2013-ban bemutatott Az ördög című produkció, amelyet a korábbi előadás rendezője, Balikó Tamás emlékének szentelnek az alkotók. Az új változat rendezőjével, Szabó P. Szilveszterrel készült interjú.

A Fidelio.hu cikkéből:

Szabó P. Szilveszter November 24-től ismét János szerepét játssza a Karinthy Színház nagysikerű előadásában, melyben Az Ördögöt annak idején Balikó Tamás alakította. Az ő szerepét Földes Tamás vette át.

Szabó P. Szilveszter elmondta, Balikó Tamás váratlan halála után nem foglalkoztak azzal a lehetőséggel, hogy valaki átvegye a szerepét.

“Egyrészt a szomorúságunk miatt, másrészt mert annyira Tamásé volt ez a szerep. Hasonlót éltem meg Alföldi Róbert Kabaré-rendezésében is, amikor Lehoczky Zsuzsa került kórházba, és úgy döntöttünk, nem kettőzzük le a szerepét, hanem megvárjuk, hogy felépüljön. 2014-ben az Elfújta a szél esti előadása után a takarásban megszeppenve néztek rám a kollégáim. Ekkor tudtam meg, hogy Tamás nincs – vagy inkább úgy mondanám, hogy máshol van. Épp másnap terveztük volna felvenni Az ördögöt egy nagypolgári lakásban tévéjátéknak, már minden készen állt, amikor a hírt kaptuk. Akkor ezt is és az előadást is mélyen eltemettük magunkban” – hangsúlyozta.

A kérdésre, honnan jött az ötlet, hogy újra elővegyétek az előadást, elmondta: Régi vágya volt a Karinthy Színház közönségének, hogy ismét játsszuk az előadást, mondhatni, visszakövetelték a nézők. 3 évig szunnyadt, és most azzal a feltétellel vettük elő újra, ha mindenki elvállalja a régiek közül. Szerencsére így is lett. Karinthy Márton (a Karinthy Színház igazgatója – a szerk.) vetette fel, hogy kipróbálhatnám magam Tamás egykori szerepében, Ördögként. Annak idején Tamással is pedzegettük, hogy mi lenne, ha ezt a szerepet megcserélnénk, és egyfajta színészi tréning gyanánt bemutatnánk ebben a felállásban is, ám végül erre nem került sor. Most, hogy újra elővettük a darabot, az volt a tervünk, hogy keresünk valakit a szerepemre, Jánosnak, de nem találtunk olyan színészt, aki tudta volna vállalni, és meg is felet volna a karakternek. Így aztán az Ördög szerepére kerestünk új színészt, és nagyon örülök, hogy Földes Tamás elvállalta a felkérést.”

A színész szerint az Ördög egy olyan alak, aki hangosan kimondja a belső gondolatainkat. “Úgy hat ránk, mint egy katalizátor. Ahhoz, hogy képesek legyünk megélni egy pillanatot, előbb észre kell vegyük magát a pillanatot. Erre hívja fel a figyelmünket az Ördög. Számtalan módon provokálja a két szerelmest, Jánost és Jolánt, hogy felvállalják végre az érzéseiket, amelyeket a kor erkölcsi szabályai és béklyói miatt fojtottak el magukban hosszú éveken át. Természetesen nekünk kell meghozni a végső döntést, hiszen mindenkinek szabad az akarata. Az Isten, Angyal vagy Ördög nem helyettük oldja meg a dolgokat, hanem általunk. De ezért nekünk is tennünk kell.”

A benne rejlő belső hangra így reflektált: “A nagyapám református lelkész volt, templomkertben nőttem fel, úgyhogy lényegében tegező viszonyban vagyok Istennel. Abban hiszek, hogy mindenkinek személyre szabott istene van, aki ott „ül” a vállán és figyeli. Valójában mi torzítjuk az Angyalt Ördöggé vagy az Ördögöt gonosszá (…)”

A  teljes interjút ITT olvashatják.

Fotó: Karinthy Színház

Az Ördög című előadás új verzióját Balikó Tamás rendezése nyomán Szabó P. Szilveszter készítette. A főbb szerepekben Schalnger Andrást, Gubás Gabit, Szabó P. Szilvesztert, Földes Tamást, Balázsovits Editet, Balázs Andreát láthatják.

Az ördög c. darabról:

Vajon ki ez a monoklis, gunyoros, titokzatos úriember, aki egy festőműterem foteljéből emelkedik ki, a kandalló lobogó lángjai mellől. Ő Molnár Ferenc a világhírű Vagy csak egyik legsikerültebb vígjátékának hírhedt címszereplője? Legyen elég ennyi: ő Az ördög. Akkor jelenik meg, amikor a helyzet a legkényesebben kétértelmű. A gyönyörű Jolán a fiatal, jóképű szerelmes festő műtermében festeti magát! Fülledt az erotika. Az ördög azt sem tudja mivé fajul a helyzet. Ám most majd minden kiderül. Ezután Jolán a gazdag, elegáns férje karján egy estélyre megy. Az előkelő társaság a bűn melegágya. Vajon Jolán belépője estélyi ruhát takar, vagy csak a vágytól tüzes, csupasz testét? Csak szereplőink tudják a választ. No, meg minden titkok tudója: a író? szerző. Aki talán maga Az ördög. A Karinthy Színház régi-új bemutatóján minden lepel lehull. Voila!