Csuja Imre: “Rettenetesen élvezem, hogy még ennyi energiával bírom”

2017 december 02. szombat, 8:12

Két szerepet is alakít az Örkény Színház nemrég bemutatott IV. Henrikjében. Csuja Imrét a Magyar Narancs kérdezte.

A Magyar Narancs cikkéből:

“Rettenetesen élvezem, hogy 57 évesen még ennyi energiával bírom. Szívritmuszavarom volt, tavaly nyáron átestem egy ablációs műtéten, le is kopogom, szerencsére visszanyertem a régi formámat, és fogytam vagy 15 kilót. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy gond nélkül végig tudom mozogni az előadást. A végére persze elönt a fáradtság, de ez inkább kellemes fáradtság. Két főszerep egy ilyen darabban – ez azért nagy munka. Sokszor még másnap is az foglalkoztat, hogy mit csináltam jól, mit csináltam rosszul Henrikként, Falstaffként” – számolt be Csuja Imre.

Csuja Imre / Örkény Színház: IV. Henrik olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

Csuja Imre / Örkény Színház: IV. Henrik olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

1990-ben szerződött Pestre, az Arany János Színházhoz. “A fiatal színész irgalmatlanul türelmetlen, én is az voltam. Mindenkivel előfordul, velem is, hogy nem azokat a szerepeket kaptam, amiket szerettem volna. Ilyenkor megfordul az ember fejében kínjában, hogy nem kellene-e valami mással foglalkozni. De akárhányszor idáig jutottam, a válasz mindig az volt, hogy nyugi. A nagy színészépítő, klasszikus szerepek, a Rómeó vagy Mercutio elkerültek, inkább a groteszkek, abszurdok találtak meg fiatal koromban. Sokféle feladatot kaptam, olyan is volt, hogy húsz percig álltam a színpadon egy néma jelenetben. Ott azt kellett megtanulni, hogy hogyan legyek jelen úgy, hogy ne zavarjam meg a főszereplők dialógját, de ott, ahol lehet, mégiscsak reagáljak, ne csak egy karót nyelt inas legyek egy hülye tálcával a kezemben. Jó lecke volt” – mesélte Csuja Imre.

A felvetésre, miszerint egy állami díj elfogadása, de már egy díjra való felterjesztés is komoly dilemma elé állíthatja az embert, a színész így felelt: “Bennem ez nem jelentkezik dilemmaként. Az idén is felterjesztettek Kossuth-díjra, ahogy tavaly és tavalyelőtt is. Ilyenkor mindig megkérdezik, hogy átveszem-e, én meg mindig mondom, hogy igen. Ez egy szakmai díj, amit történetesen mindig az aktuális kormány tagjai adnak át. Nem kérdés, hogy átveszem. Persze ehhez az is kell, hogy megkapjam. Eddig is átvettem a díjakat, az Érdemes Művész díjat is, mint ahogy mások is átvették.”

A teljes interjú  Magyar Narancsban olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok