“Még Pintér Béla is megkapja a magáét” – Elek Ferenc és Thuróczy Szabolcs válaszolt

2017 december 05. kedd, 8:09

Decemberben mutatják be a Katonában az Ascher Tamás Háromszéken című Pintér Béla-darabot. A két társulat találkozásáról Elek Ferenc és Thuróczy Szabolcs mesélt a hvg.hu-nak.

 

A hvg.hu cikkéből:

Pintér Béla új darabja A bajnok című előadást támadó cikkre reagál, és Máté Gábor nőügyeiről fog szólni. “Az az ominózus cikk feltette a kérdést Pintér Bélának, hogy miért nem ír Máté nőügyeiről is egy darabot. És erre ő írt. De az előadás sokkal több lesz ennél: a kaposvári színház és a Katona ötvözéséről, a színház belső világáról szól. Egy huszonvalahány évvel ezelőtti fikciós történetet mutat meg, ami persze érinti Máté Gábor életét, de ugyanúgy Ascherét is” – számolt be Elek Ferenc.

Elek Ferenc, Thuróczy Szabolcs / Katona József Színház: Ascher Tamás Háromszéken - próba / Fotó: Horváth Judit

Elek Ferenc, Thuróczy Szabolcs / Katona József Színház: Ascher Tamás Háromszéken – próba / Fotó: Horváth Judit

Thuróczy Szabolcs elmondta, hogy a két világ, az erdélyi kultúra és a budapesti művészszínházi élet találkozása nagyon érdekes lesz. Elek Ferenccel ketten játszanak egy karaktert: Babarczy László és Zsámbéki Gábor alakja egy személlyé olvad össze: a Katonavári Kaposa József Színház igazgatójává. “Elmondva kicsit bonyolult, de reméljük, a színpadon egyértelmű lesz. Babarczy és Zsámbéki két különböző stílusú, de nagyformátumú ember. Zsámbéki a filosz, rendkívül nagy tudású, Babarczy pedig hordozza magában azt az erőt, hogy egyből kimondja, amit gondol. Béla tisztelettel ábrázolja őket” – tette hozzá.

“Én nagyon szeretem Zsámbékit, és tudom őt utánozni, pont emiatt van bennem egy csengő, ami néha megszólal, hogy hahó, ő ezt sosem csinálná. Ez engem jelen pillanatban még nagyon feszít, mert lehet, hogy egy-egy gesztus, mondat jót tenne színházilag, ugyanakkor tartok attól, nehogy gyengébb minőségű embernek mutassuk őt. De tudom, hogy Bélának sem ez a szándéka, hiszen kizárólag azokat írta bele, akiket szeret. Ha valaki arra számít, hogy na, itt legyen valami rossz is róluk, az örülni fog. Nem bánik velük Béla kesztyűs kézzel. Mindenki, még Pintér Béla is megkapja a magáét. Abszolút előtérbe kerülnek az emberi gyengeségek, még ha olyan helyzetekben is, amik a valóságban nem történtek meg” – mondta Elek Ferenc.

A tizenhat fős szereplőgárdából négyen a Pintér Béla Társulat tagjai. Thuróczy Szabolcs úgy fogalmazott, nem akar ömlengeni, de Katona színészeinek belső intelligenciája nagyon hamar leszedi Béla szövegeit. “Mikor először vagy másodszor olvasták az új szöveget, egyértelmű lett, hogy tudják, mi a lényeg, a finomság, hol a hangsúly. Nagyon jó kvalitású színészek vannak itt, jól kompenzálják Béla ‘türelmetlenségét’, hogy nincs egymás mellett elbeszélés” – hangsúlyozta Thuróczy Szabolcs.

A teljes interjú itt olvasható.