Pelsőczy Réka: “A valóság sokszor izgalmasabb lehet, mint a kitalált történetek”

2017 december 11. hétfő, 8:10

Pelsőczy Réka szerint a valóság sokszor izgalmasabb vagy épp megrázóbb lehet, mint a kitalált történetek. A színész-rendezőt az art&go magazin kérdezte.

Az artandgo.hu cikkéből:

Az Élet.történetek című monodráma sorozat kapcsán Pelsőczy Réka elmondta, először a rádiós szerkesztőként dolgozó Lengyel Nagy Anna kereste meg Orlai Tibort, hogy az ő történetei, melyeket voltaképpen egész élete során gyűjtött, esetleg jó alapanyagot jelenthetnének egy színházi előadássorozat számára. Ezek után kérte fel a producer a rendezőt, hogy fogja össze művészeti szempontból ezt a projektet. “Elsősorban színészeket kerestünk a monodrámákhoz, és miután meglett az arca és a hangja az adott történetnek, akkor kezdtük ezt el kitalálni az alapján, hogy a két színész is jól passzoljon egymáshoz, és a két elhangzó történet is összekapcsolódjon – vagy egészítsék ki egymást, vagy egymás ellentétei legyenek” – számolt be az alkotó.

Pelsőczy Réka / Fotó: Orlai Produkció

Pelsőczy Réka / Fotó: Orlai Produkció

A rendező szerint az a tapasztalatuk, hogy a nézőket foglalkoztatja az, hogy milyen lehet más valós emberek élete – a valóság sokszor izgalmasabb vagy épp megrázóbb lehet, mint a kitalált történetek. Azok, akik megragadták Anna figyelmét, nagyon erős egyéniségek, és a történetekből, egy-egy élethelyzet, küzdelem vagy épp döntési helyzet révén valódi életdrámák elevenednek meg.

Színész szakon végzett, azóta is a Katona társulatának tagja. “Most sem gondolom azt, hogy rendező vagyok, és ahogy egyre több feladat van mögöttem, úgy látom egyre inkább a saját hiányosságaimat. Az első néhány munkám során az jelentett örömet, hogy részt vehetek valaminek a létrehozásában, és közben remek feladatokat adhattam színészeknek. Egy ideig vitt a lendület, és mostanában kezdek el egyre inkább megkérdőjelezni mindent. Sokat gondolkodom azon, hogyan léphetnék ki a saját kis biztonságos világomból, hogy miken kellene változtatnom ahhoz, hogy ne pusztán jól megrendezett produkciókat, hanem igazán izgalmas előadásokat hozhassak létre… Hogy ne csak abból építkezzek, amilyen hatások engem érnek, hanem úgy tudjak megfogalmazni valamit, ahogy addig még nem” – hangsúlyozta Pelsőczy Réka.

A teljes interjú itt olvasható.