Versünnep 2018 – Karinthy, Petri, Nagy László és Lőrincze Lajos művei a fókuszban

2017 december 13. szerda, 14:20

A jelentkezéseket 2017. december 31-ig várják.

Itt a VERSÜNNEP FESZTIVÁL 2018 HIVATALOS KIÍRÁSa:

Karinthy Frigyes (1887-1938) halálának 80 évfordulója,
Petri György (1943-2000) születésének 75. évfordulója,
Nagy László (1925-1978) halálának 40. évfordulója,
Lőrincze Lajos (1915-1993) halálának 25. évfordulója
tiszteletére,

a Versünnep Alapítvány meghirdeti a VERSÜNNEP 2018 Fesztivált.

Kategóriák:
1. Vers – és prózamondás
2. Énekelt vers, versmegzenésítés
3. Képző-, és/vagy filmművészeti alkotás

A nevezéseket beadhatják:
• színművészek és előadóművészek, hivatásos zeneszerzők (komoly zenében felsőfokú végzettséggel, könnyű zenében szakirányú végzettséggel), valamint hivatásos hangszeres és énekes előadóművészek, zenekarok,
• művészeti egyetemek valamint szakirányú közép-és felsőoktatási és könnyűzenei képző intézmények 19. életévüket betöltött hallgatói.
• hivatásos képző- illetve filmművészek, felsőfokú vagy szakirányú végzettséggel rendelkezők, illetve
• művészeti egyetemek valamint szakirányú közép-és felsőoktatási, valamint képző intézmények 19. életévüket betöltött hallgatói.

Egy nevező több kategóriában is jelentkezhet.

Részletes kiírás:

Az 1. kategóriában kötelezően három mű nevezendő, amely lehet vers, próza, publicisztika.

A nevezett művek közül:

– egy Nagy László által írt mű
– egy Karinthy Frigyes, vagy Petri György által írt mű,
– egy kortárs magyar költő, illetve író verse, vagy prózai műve

A nevezett művek nem haladhatják meg egyenként az öt perc mondási időt.

A választott művek szövegét kérjük a nevezéshez mellékelni!

Azok jelentkezését várjuk,

– akik hazánkban, vagy határon túl élő, hivatalos minősítéssel rendelkező színművészek vagy előadóművészek. (A nevezéshez kérjük csatolni a végzettséget igazoló hivatalos okirat másolatát)
– akik hazai és határon túli Színművészeti Főiskola vagy Egyetem hallgatói, továbbá hivatalosan bejegyzett művészeti intézmény (akadémia, stúdió, tanoda stb.) színész hallgatói. (A nevezéshez kérjük mellékelni az érintett intézmény hivatalos igazolását.)

A 2. kategóriában kötelezően két művel kell nevezni, komoly vagy könnyűzenei stílusokban:
– egy Nagy László, vagy Karinthy Frigyes, vagy Petri György, alkotásának megzenésített változata (feldolgozása),

– egy kortárs magyar költő, író művének megzenésített változata.

A versmegzenésítéseket (önálló zenei kompozíciókat), illetve már megkomponált versmegzenésítések előadóit várjuk.

– Nevezhetnek végzett és tanulmányokat folytató zeneszerzők önállóan (ez esetben előadót is kell hozniuk magukkal a versenyre), valamint előadókkal közösen, de saját előadással is. A műveknek a versenyen élő előadásban el kell hangozniuk, kottát nem fogadunk el.
– Végzett vagy tanulmányokat folytató előadóművészek (szóló ének, ének- bármilyen összeállítású kísérettel, vagy együttes, kórus) is jelentkezhetnek saját, vagy más szerzők által komponált versmegzenésítéssel.

A versenyre minimum 5, maximum 10 perces műsorral lehet nevezni, a megadott időhatárokon belül tetszőleges számú versmegzenésítéssel. A zsűri zeneszerzői és előadói díjakat is odaítélhet.
A nevezéskor kérjük a megkomponált művek szövegét, időtartamát elküldeni, valamint a produkció előadóit is feltüntetni. Az előadóktól szintén kérjük az énekelt vers szövegét, időtartamát, és a zeneszerző nevét megjelölni. Továbbá kérjük csatolni a végzettséget-, vagy tanulói jogviszonyt igazoló dokumentumot
A 3. kategóriában kötelezően egy művel kell nevezni, amely Nagy László, Karinthy Frigyes, Petri György, vagy egy kortárs költő által ihletett képzőművészeti-, vagy filmművészeti alkotás.

A nevezéseket beadhatják:

– Hivatásos képző- illetve filmművészek, felsőfokú vagy szakirányú végzettséggel rendelkezők, illetve
– művészeti egyetemek valamint szakirányú közép-és felsőoktatási, valamint képző intézmények hallgatói.
A 3. kategóriában nevezett alkotásokat digitális formában kérjük!
A jelentkezéskor minden esetben kérjük, hogy végzettségét, vagy a jelenlegi tanulmányok igazoló okiratát mellékelni. (Együttesek részéről elegendő 1 hivatásos igazolást küldeni.)

Jelentkezési határidő: 2017. december 31. vasárnap, 24.00 óra.

A jelentkezéseket az alábbi címre várjuk: versunnep@gmail.com
vagy postai úton:
VERSÜNNEP ALAPÍTVÁNY
1136 Budapest
Pannónia utca 46/a. 1 em. 1.

Információt a versunnep@gmail.com, címen kérhetnek az érdeklődők. Kapcsolattartásra használható a facebook.com/versunnep oldal is.

Az elődöntőkre 2018. február-márciusában kerül sor, különböző magyarországi és határon túli helyszíneken. A részletekről a jelentkezések regisztrálása után értesítjük az érintetteket.

A döntőt 2018. áprilisában a Nemzeti Színházban rendezzük.

DÍJAK

Minden kategóriában több, nagy értékű pénzjutalom, fellépési lehetőség, képzőművészeti alkotás és ajándéktárgy kerül odaítélésre.

FELHÍVÁS ISKOLÁK, CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

A fesztivál hivatalos programjához az év folyamán bármikor kapcsolódhat bármely hazai és határon túl működő iskola vagy civil szervezet, oly módon, hogy jelentkezésével vállalja egy amatőr versmondó verseny megrendezését, lehetőleg a kiírásban szereplő témaköröknek megfelelően, de nem kötelezően. A szervezők biztosítják egy szakember delegálását az adott zsűribe. A verseny időpontját minden intézmény maga határozhatja meg. A versenyek nyertesei közül, a zsűri döntése alapján, az arra kiválasztottaknak lehetőséget kínálunk produkciójuk előadására, versenyen kívül, a hivatásos fordulók valamelyikén. Továbbá a kategóriánkénti nyerteseknek 2018 júniusában seregszemlét rendezünk a Pesti Vigadó Sinkovits Kamaraszínpadán, ahol a résztvevők jutalmakban részesülnek, valamint a zsűri döntése alapján szakmai továbbképző táborban vehetnek részt.

A részvételhez szintén szükséges a nevezés és szándéknyilatkozat elküldése, a versunnep@gmail.com címre. A nevezésnek a tartalmaznia kell a jelentkező adatait, továbbá, hogy mikor, hol, és milyen korosztályban kívánja a versenyt megrendezni.

A nevezési lapot és szándéknyilatkozatot a www.versünnep.com honlapról lehet letölteni.

A változtatás jogát fenntartjuk.