Farkas Franciska: “A mai napig a felszabadultságot keresem a színjátszásban”

2017 december 17. vasárnap, 7:14

Szociális munkásnak és jelnyelvi tolmácsnak tanult, volt már többek között bolti eladó, felszolgáló, szobalány és modell is. Farkas Franciskát a nullahategy.hu kérdezte.

A nullahategy.hu cikkéből:

“Nagyon szerettem volna mindent megtanulni. Nemcsak a színészet foglalkoztatott, tanultam zenét, táncolni, lovagolni. Nagyjából minden nap este tízkor értem haza, de sosem éreztem ezt tehernek. Arra készültem, hogy egyszer majd belőlem lesz ‘valaki’. Mindent nagyon szerettem és egyikről sem akartam lemondani. Felszabadultam bennük, megdicsértek, ha jól csináltam. Nem volt igazán tudatos az egész, egyszerűen jól éreztem magam. A színházban bárki lehettem, bárkit eljátszhattam, szabadnak éreztem magam. A mai napig ezt a felszabadultságot keresem a színjátszásban” – mondta Farkas Franciska.

Farkas Franciska / Makar Csudra / Fotó: Eszter Sarah

Miután nem vették fel a Színművészetire, úgy döntött, másoknak szeretne segíteni, úgyhogy előbb szociális munkásnak, majd jelnyelvi tolmácsnak tanult. “Persze azért a szereplési vágy sosem hagyott nyugodni, ezért kerestem a lehetőségeket. Így lettem például modell többek között Király Tamásnál, szerepeltem vizsgafilmekben és kisebb darabokban. Közben a szociális munka vonalán megismerkedtem László Flórával, aki amellett, hogy az Uccu egyesület alapítója, filmes berkekben is otthonosan mozog. Ő említette nekem, hogy a svájci filmesek jó ideje keresnek egy hozzám hasonló karaktert új filmjük főszerepére. Megszerveztünk egy találkozót, amely után én lettem a Viktória, zürichi expressz főszereplője” – mesélte a színésznő.

A bemutató után nem változott meg azonnal az élete, visszament dolgozni, eladó volt egy plázában. Nem nagyon volt más választása, pénzt kellett keresnie. A szociális munkához azonban nem érezte magát elég érettnek. “Ott álltam a plázában, az üzletben, amikor csörgött a telefonom, hogy menjek Hollywoodba. Körülöttem a vevők és a kollégák, hirtelen azt sem tudtam, hogy mit mondjak. Szabadságot kellett kivennem, balhé is lett belőle, mert nem mertem elmondani, hogy hova megyek. Nagyon nagy volt a kontraszt, mert miután egy csillogó ünnepségen átvettem a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat a Viktóriáért, visszamentem a boltba eladónak. Kicsit olyan volt, mint egy álom, amikor rossz napom volt a boltban, szinte el sem hittem, hogy megtörtént” – számolt be Farkas Franciska.

Az elismerés azért hozott néhány felkérést, jó pár castingra elhívták, így kapta meg a Brazilok és az Aranyélet főszerepét is. “Ez a két szerep a legjobbkor jött az életemben. Akkor épp játszottam a Trafóban egy darabban, közben egy sörbárban pultosként dolgoztam és albérletet kellett váltanom. Kissé kilátástalannak éreztem a jövőt, amikor csörgött a telefon, hogy megkaptam a szerepet Brazilokban és az Aranyéletben is. Nagyon kemény volt, egyszerre forgott a kettő, néha azt sem tudtam, hogy aznap éppen hova visz az autó, de egészen egyszerűen imádtam!” – mesélte a színésznő.

A teljes interjú itt olvasható.