Domján Edit-díj – Märcz Fruzsina az idei nyertes

2017 december 18. hétfő, 14:00

A díjat december 18-án 15.00 órától adják át a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

“Alapvetően erős nőket szoktam játszani. A Vízkereszt Oliviája ebbe a sorba illik: határozott, erős akaratú lány, tudja, mit akar, és amit akar, azt meg is szerzi. Szofja éppen az ellenkezője: rebbenékeny, törékeny teremtés, akinek ugyanakkor intenzív, szenvedélyes megnyilvánulásai vannak. János nagyon jó eszközt adott a kezembe a megformálásához, amikor azt kérte, hogy ne a hangom mélységével fogalmazzak. Beszéljek magasabban, legyek levegősebb, lágyabb, ami nagyon sokat segített abban, hogy rátaláljak Szofja érzékenységére. A következő bemutatóm Schiller Ármány és szerelem című színműve, amelyben Miller Lujzával, a törékeny kamaszlány figurájával lepett meg a rendező, Rusznyák Gábor. Izgalmas feladat, hiszen 18 évesen sem voltam naiva alkat… Majd az évad utolsó bemutatójában, Szép Ernő Vőlegény című darabjában jön a másik véglet: Nusi, a táncosnő, egy igazi wamp. (…) Ha kapok egy szép feladatot, arra rácsodálkozom, és boldog vagyok, hogy eljátszhatom. Ilyen volt tavaly a Szerelemben Nelli. Soha nem gondoltam rá, hogy valaha dolgom lesz vele. Aztán megkaptam a lehetőséget, és végtelen boldogság öntött el. Úgy éreztem: „Ez csak rám várt!” Ilyen élményeket szeretnék bevonzani, még rettentő sokat!” /Märcz Fruzsina/

Märcz Fruzsina (j) a Kecskeméti Katona József Színház Apátlanul (Platonov) c. előadásában / Fotó: Walter Péter

Märcz Fruzsina (j) a Kecskeméti Katona József Színház Apátlanul (Platonov) c. előadásában / Fotó: Walter Péter

Märcz Fruzsina 2008-ban végzett a kaposvári Egyetemen. Már első munkahelyén, a Pécsi Nemzeti Színházban is szép feladatok várták. Emlékezetes alakításokat nyújtott többek között a Parasztoperában, vagy a Gettóban. Ezután férjével együtt Szombathelyre szerződött, amit a Miskolci Nemzeti Színház követett. Mindkét helyen számos, több fesztivált is megjárt előadásban nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

2015. szeptembere óra tagja a kecskeméti Katona József Színház társulatának. Az eddig ott eltöltött évadokban sikert sikerre halmozott: eljátszotta Barta Lajos Szerelem című színműjének Nellijét, a Boeing, Boeing Juditját, az Acélmagnóliák Truvy-ját, az Ármány és Szerelem Lujzáját és a fesztiválokon is nagy sikert aratott Platonov Szofiáját.

Drámai hősnő, kacagtató komika, aki otthonosan mozog a zene és a tánc világában is, a legkülönfélébb rendezőkkel és partnerekkel is remekül működik együtt. A fiatal művésznő és családanya mindenhol pillanatok alatt a közönség szerves részévé válik, lendülete, tehetsége, alázatos munkája friss, új színt jelent a társulatok életében. Szellemiségében, tehetségében méltó folytatója Domján Edit művészi hagyatékának.

A Domján Edit-díjat a Domján Edit Alapítvány kuratóriuma alapította azzal a céllal, hogy elismerje a vidéken játszó, fiatal, tehetséges színésznőket. A díj odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium, melyet Domján Edit születésnapjához kapcsolódóan adnak át minden év decemberében.