Hegyi Barbara: “Csakis a saját élményeiből dolgozhat az ember”

2017 december 25. hétfő, 8:15

Neil Simont és Szabó Magdát játszik a Spirit Színházban, Tolsztoj Háború és béke Rosztova grófnőjét a Vígben. Hegyi Barbarát a Librarius kérdezte.

A librarius.hu cikkéből:

“Egyik jobb, mint a másik! Színészként ez egy jófajta kihívás, hogy mind a két térben érvényes legyél. Azoknak is, akik a Vígben 27 méterre ülnek tőled, és azoknak is, akik a Spiritben 1 méterre. Nem hiszem, hogy alapvetően más technikát kívánna a két hely, ez csak egy fizikai adottság, amivel megtanulsz élni” – mondta Hegyi Barbara. A színésznő szerint csakis a saját élményeiből dolgozhat az ember, amit más mesél el, az kevés. “Ha pedig olyat is el kell játszani, amit nem élt át, akkor analógiát kell használni. Nem voltál még háborúban, de félni féltél már” – fogalmazott.

Hegyi Barbara / Fotó: spiritszinhaz.com

Hegyi Barbara / Fotó: spiritszinhaz.com

“Minél messzebb van egy karakter, annál izgalmasabb. Illetve minél közelebb van, annál izgalmasabb. Ha távol van tőlem, akkor meg kell találni vele a közös pontokat, és azokból lehet fölépíteni egy figurát. Ha pedig egy hős azonos veled, akkor csak bele kell terpeszkedni” – hangsúlyozta Hegyi Barbara, aki arra a megjegyzésre, hogy ez nem teszi-e túl kényelmessé, így felelt: “Kényelmessé? Erről egyáltalán nem beszélhetünk. Én legalábbis nem ismerem ezt a kifejezést a munkámban. Mindig sok a kihívás és a feladat. És éppen akkor legérdekesebb a dolog, ha a figura nagyon közel áll hozzád. Mert hát magaddal szembesülni sose kényelmes!”

Az Ölelj át!-ot például nagyon közelállónak érezte magához. Amikor elolvasta, az volt az érzése, hogy minden sorát ő is fogalmazhatta volna. “Minden egyes replikát jól ismerek – de nagyon sokat kellett dolgozni vele, hogy ezt megcsináljam. Sőt kell a mai napig is. Nálam nincsen ilyen összefüggés” – tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok