Bíró Kriszta: “Ki a megszokottból, a kényelmesből”

2017 december 27. szerda, 8:00

Bíró Kriszta „csinálós alkat”, szereti az új helyzeteket, és szívesen eljátszana egy ötvenes bombázót – terveiről kérdezte a Színház.net.

A Színház.net interjújából:

Bíró Kriszta éppen Daniela Kapitánová Könyv a temetőről című regényéből készül a Pionírszív című darabra, egy monodráma-estre az Örkény Színházban. A felvetésre, miszerint számos közös vonása van Samko Tále karakterének Sárbogárdi Jolánnal, az Ibusár főszereplőjével, akit 8 évig játszott, a színésznő úgy reagált: „Mindig ezek a különös figurák nyújtják a legjobb lehetőséget arra, hogy az ember teljesen kibújjon a bőréből, és átváltozzon. Egyébként ezt a könyvet nem „színészből” olvastam, de mire a végére értem, nyilvánvaló volt, hogy ez színház, és elkezdtem azon gondolkodni, hogy kinek lehetne odaadni, hiszen mégiscsak egy pasit kell játszani. Azután egyszer csak eszembe jutott, hogy miért ne csináljam meg én. (…) A figura maga is nagyon izgalmas az egyszerre rémes és vicces történeteivel. Biztos voltam benne, hogy ennek a szövegnek meg kell szólalnia. Ráadásul az értelmi fogyatékosnak tűnő, autisztikus férfi monológja remekül ábrázolja mindazt, amiben élünk: hogy micsoda úr az emberek élete-sorsa felett a hatalom. „Azok ott fönn” – ahogy Samko mondja. (…) Remekül érzékelteti, hogyan gázol át elképesztő érzéketlenséggel a hatalom emberéleteken, amennyiben valami fontos neki. Megmutatja a korlátoltságot, a gyűlölet természetrajzát, a butaságot – hogy azonnal ellenség az, amit vagy akit nem ismerek” – fejtette ki Bíró Kriszta.

Bíró Kriszta és Hevér Gábor / Átriumklorid / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Arról is beszélt, hogy bizonyos időközönként úgy érzi, “nagyon csinálni kellene már valamit”, ilyenkor belé bújik a kisördög. „Ki a megszokottból, a kényelmesből: szeretem az új impulzusokat; örülök, ha fiatalokkal dolgozhatok, inspiráló közeget jelentenek”.

A kérdésre, fontosak-e számára a női megközelítések, a „nőügyek”, úgy válaszolt: „Igen, bár én óvatosan bánnék ezzel a kifejezéssel, mert nem vagyok egy mozgalmár. (…) Egyszerűen izgat a kultúrtörténetből csomó minden a személyes történetek szintjén: mit érzett, mit gondolt valaki, miért írta meg azt a levelet, miért azt a pasit akarta, és örülök, ha lehet ezekről beszélni egy darabban. Ráadásul úgy tűnik, ez másokat is érdekel. Engem a „történet” mint olyan egészen kicsi koromtól nagyon izgat. Kinek mi a sztorija? Miért úgy történt és miért akkor? Ez ma már nem divat, totál korszerűtlen, de nem bánom” – fejtette ki Bíró Kriszta, aki elárulta, a 2010-ben bemutatott Nőnyugatnak után most egy hasonló darabon dolgozik, amelyben három színésznő sorsa tárul fel. A premiert nyár elején tartják majd a Magvető Caféban.

Arról szólva, jó dolga van-e az Örkény Színházban, ahol az alapító tagok közé tartozik, elmondta: “Ez az ország egyik legjobb társulata, jó ott lenni. (…) Nem vagyok egy díva-típus, úgymond az ötvenes bombázó, bár szívesen eljátszanék egy ilyen szerepet. Ez az átváltozás is izgatna, naná. De tudom, másoknak sem egyszerű, és ha belegondolok, hogy nagyon jó kollégák mit dolgoznak és mennyit, akkor rögtön úgy érzem, jobb, ha meg sem szólalok. A Pionírszívvel ráadásul most tényleg az történik, amire vágytam”.

A Színház.net interjúját itt olvashatja.