Balsai Móni: “Az a dolgunk, hogy bárki bőrébe belebújjunk”

2017 december 31. vasárnap, 10:00

A Terápiában pszichiátert alakít, a Centrál Színház Bergman-adaptációjában ápolónőt, aki szinte kész terapeuta.  Balsai Móni nem gondolja, hogy ebben bármi szándékosság volna, így hozta a sors.

A vasarnapihirek.hu cikkéből:

“Volt olyan év, amikor állandóan apáca voltam. Mind puszta szerep. Mácsai Pál mondja valahol, hogy pont annyira tudna terapeuta lenni, amennyire azt a sorozatban eljátssza. Színészek vagyunk, az a dolgunk, hogy bárki bőrébe belebújjunk. Én sem lettem okosabb vagy jobb terapeuta attól, hogy pszichológiai tartalmú szerepeket játszom. Persze érdekel a téma, de nem gondolom, hogy jobban el lennék benne merülve, mint bárki más” – mondta Balsai Móni.

Balsai Móni / Fotó: pestimagyarszinhaz.hu

Balsai Móni / Fotó: pestimagyarszinhaz.hu

A Terápia Bárdos Adéljáról elárulta, sokkal erőteljesebb, szélsőségesebb és tüzesebb ember a szerepénél. “De pont emiatt lettem színész. Hogy olyat is eljátsszak, ami nagyon más, mint amilyen én vagyok. Ez a színészet. Hogy az embernek tudnia kell sok mindent. Az persze más kérdés, hogy meg tudja-e oldani. Van, ami közelebb áll hozzá, van, ami távolabb, de jó esetben mindegyikben talál valamit, nem is magából, hanem inkább az emberből. Ahhoz, hogy értsd Lady Macbeth indítékait, nem szükséges embert ölni. Elég, ha abba belemész, mi mindenre lehet képes az ember azért, akit szeret. Amikor belekerülsz egy karakterbe, akár egy hosszabb színpadi próbafolyamat során, akár egy 15 órából álló forgatási napon, az a karakter beléd is költözik. Bárdos Adéllal például nagyon jó volt együtt lenni, az öntudatos nyugodtságában időzni. Ugyanakkor ősszel forgattuk Ujj Mészáros Károly következő filmjét, az X.-et, amelyben egy nyomozónőt játszom, aki egyedül neveli a gyerekét. Ő például borzasztó nehéz karakter. Fizikálisan sem egészséges, és az elméje sincs teljesen rendben. Ezzel a figurával ennyire hosszú időt együtt tölteni hihetetlenül megterhelő volt. Ahogy egy jó karakter be tud mászni az ember bőre alá, úgy ennek az ellenkezője is belénk férkőzik. Mindeközben persze hatalmas ajándék egy ilyen szerep” – mesélte a színésznő.

A színésznő tavaly a szabadúszást választotta. Nem bánta meg, mert így is ugyanúgy létrejönnek csapatok és csapatmunkák. “Az elmúlt egy évben is csupa csodálatos ‘társulatban’ fordultam meg. Közösség az is, ami csak egy-egy produkció erejéig áll össze. Létrejön így is a csapatmunka, így is tudom azt mondani, hogy tartozom valahová. Csak ez egy sokkal nagyobb kör. Egyelőre nagyon élvezem ezt a szabadságot. A baj inkább az, hogy mindennek vége szakad egyszer. Amikor Győrben voltam, az egy csodálatos társulat volt. A Liza-film vagy a Terápia forgatása alatt a stáb a világ legjobb stábja volt, de az X.-ben is a létező legjobb stábbal dolgozhattam. Hihetetlen szuper csapat volt. Amikor egy ilyen nagyon jó dolognak vége van, az iszonyú fájdalmas. Gyűlöletes dolog. Együtt élsz három hónapig egy vagon emberrel, akik mindent tudnak rólad, és te is róluk, hiszen napi 15-17 órában együtt vagytok. Mindenét megismered a másiknak a családjától kezdve az emésztési rendszerén keresztül a babonáiig. Amikor ennyire szorosan együtt vagytok, szinte együtt lélegeztek, egyszerre jártok pisilni, akkor azt nagyon nehéz elengedni. Az első forgatások alkalmával ezekbe iszonyatosan belehaltam. Olyan, mintha elvesztenéd a barátaidat, rokonaidat. Nagyon nehéz feldolgozni. Aztán az ember rájön, hogy sajnos ez így működik. Ilyen az is, amikor leveszik egy darabodat műsorról” – mondta Balsai Móni.

A teljes interjú itt olvasható.