Elkészült a Dollár Papa Gyermekeinek első kisfilmje

2018 január 07. vasárnap, 7:46

A Lúcia tojásai már elérhető a Youtube-on. A kisfilmben Cuhorka Emese, Kiss-Végh Emőke, Láng Annamária és Szalontay Tünde is látható.  A rövidfilm a Je Suis Belle-lel koprodukcióban készült, ez már a sokadik közös munkájuk.

“Mi mikroközösségekben játszódó, emberközpontú témákat feszegetünk. Az emberi drámák, sorstragédiák, ütközések, a családok szétforgácsolódása, működésképtelensége foglalkoztat. Legutóbbi bemutatónkban, Diderot Az apácájában is azt vizsgáltuk, hogyan működik hat nő családként, milyen kapcsolati leképeződések, anya-, lány-, szeretői viszonyok alakulnak ki a zárda mikroközösségében.

A hagyományos színházban irritál, hogy hiába értem az előadást, át kell forgatnom a saját életemre, és ez eltávolít a látottaktól. A színház lényege, hogy ütköztessen, szembenézésre, elgondolkodásra késztessen. Ibsen a maga korában rebellis volt, a legtöbb mai Ibsen-rendezés viszont muzeális. Nem tudok kapcsolódni a távoli fjordok hegyi manóival, akik hosszan beszélgetnek. Csehovhoz egy fokkal jobban nyúlunk, mert a humora közelebb áll hozzánk. Ősszel egy New York-i fesztiválon játszottuk az Otthont, a nyelvezetileg, színészileg is nyers, a néző arcába tolt feszültségek, konfliktusok egy polgári családi drámával ütköztetve újdonságnak hatottak. A kelet-európai emberekről eleve az a kép Amerikában, hogy durvábbak, kemények, szókimondóak.

A próbákon mindenki beszél magáról, ami nem kerül be egy az egyben az előadásba, mégis óhatatlanul áthatja azt. Kialakul egy közösség, de rendezőként soha nem kényszerítem az akaratomat a színészekre. A Dollár Papa Gyermekeinek alapvetése a közelség, erre szövetkeztünk Kiss-Végh Emőkével, akivel már az egyetem alatt együtt dolgoztunk. A kaposvári színészképzésben egyedüli osztályként a diploma-előadásunkat nem a nagyszínpadon, hanem a színház stúdiójában mutattuk be. Ehhez képest visszaléptünk nézőszámban, térben és helyszínben azzal, hogy lakásokban kezdtünk el színházat csinálni” – nyilatkozta nemrég Ördög Tamás rendező a Magyar Narancsnak.

A Dollár Papa Gyermekei a kisfilm bemutatóján

A Dollár Papa Gyermekei a kisfilm bemutatóján

szereplők: Cuhorka Emese, Dévényi Dalma, Kiss-Végh Emőke, Láng Annamária, Messaoudi Emina, Szalontay Tünde, Varga Lana, Veszprémi Gabriella

rendező: Ördög Tamás
operatőr és vágó: Ofner Gergely
operatőr: Gáspárdy György
producer: Kiss Tibor / Je Suis Belle
jelmez: Je Suis Belle
make-up: Kovalik Natasa
fodrász: Károlyi Márk
fodrász asszisztens: Militaru Vivien
külön köszönet: Bárdos Katalin Domokos