Szilágyi Csenge: “Azt érzem, hogy sikerült fejlődnöm”

2018 január 09. kedd, 8:12

Legutóbbi bemutatójára decemberben került sor, immár a Háború és béke c. előadásban is láthatja a közönség a Vígben. A premier előtt nem sokkal pedig visszatért a színpadra Dorothyként is Óz varázslatos világába. Szerepel az egyik legújabb magyar sorozatban, és a hangját is számos színésznőnek kölcsönözte már. Szilágyi Csengét a Deszkavízió blog kérdezte.

A deszkavizio.blog.hu cikkéből:

A Háború és békét az orosz Alekszandr Bargman rendezte a Vígszínházban. Szilágyi Csenge ennek kapcsán elmondta, korábban, az egyetem alatt és a Bárka Színházban volt már lehetősége külföldi rendezővel találkozni, így nem volt teljesen új az élmény. “Bargmannal nagyon jó volt együtt dolgozni, mert ő nem csak rendező, hanem színész is, és bár nem ugyanazt a nyelvet beszéljük, végig érezte a rezdüléseinket. Úgy gondolom, hogy miközben pontosan tudta, hogy hol tartunk a szövegben, ő nem az alapján instruált minket, hogy mit értett, hanem hogy mit érzett belőlünk. Semmiféle hiányérzetem nem volt attól, hogy tolmács segítségével kommunikáltunk” – mesélte a színésznő.

Szilágyi Csenge / Fotó: Jasinka Ádám/Deszkavízió

Szilágyi Csenge / Fotó: Jasinka Ádám/Deszkavízió

Az előadásban egy nagyon vallásos lányt alakít, aki az édesapja árnyékában kénytelen élni. “Marjának hívják, ő Andrej húga, aki vidéken él az édesapjával. Marja számára tulajdonképpen az egyház, a hite jelenti az egyetlen támaszt. Nincsenek barátai, bár van egy társalkodónője, de nem ismerkedik hozzá hasonló korú fiatalokkal, távol van a főváros nyüzsgő, pezsgő hétköznapjaitól. Az egyik jelenetben érkezik hozzá egy vőlegényjelölt, és Marja már azt is bűnös gondolatnak nevezi, hogy egyáltalán megtetszik neki egy férfi és nem is mer ránézni. Ez a lány a szöges ellentétem, de pont ezért izgalmas. Belehelyezkedhetek egy olyan életbe, egy olyan sorsba, ami számomra eddig ismeretlen volt, és miközben a próbák alatt kerestem a fogáspontokat, az okait annak, amiért elfojtja az érzelmeit, jobban megismertem saját magamat is” – árulta el Szilágyi Csenge.

A Háború és béke előtt pár héttel került először műsorra az idei évadban az Óz, a csodák csodája. Az előadás egyik különlegessége, hogy egy kutya is szerepel benne. “Két kutya alakítja Totót, és az egyikük a próba elejétől kezdve velünk van. Őt egyszer még haza is vittem és egy délután vele aludtam. Ő az, aki az előadás elején nagyon bátran be is fut hozzám a színpadra. A másik kutyus csak később került a próbafolyamatba, nem tudtam vele annyi időt tölteni, mint az elsővel és emiatt picit bátortalanabb is. Nagyon érdekes élő állattal együtt játszani, főleg a Szivárvány dal alatt. Ez az Óz, a csodák csodája fő dala, és ekkor éneklés közben végig kézben tartom Totót. Az egyik kutya azonban egy picit meghízott és mivel ehhez a dalhoz rengeteg levegő kell, így olyan mintha egy karton ásványvizet tartanék a mellkasom előtt. Ezért amíg szegényt picit fogyókúrára fogta a gazdija, addig nem a kezemben van, hanem pórázon” – mesélte a színésznő, aki két éve a Vígszínház társulatának tagja.

“Azt érzem, hogy sikerült fejlődnöm és nagyon sokat tanultam a színészet szakmai oldaláról. Ez persze művészet, de egyben szakma is. Előfordulhat, hogy valami rossz történik veled, ami teljesen kizökkent, viszont neked ekkor is teljesítened kell, méghozzá azon a színvonalon, amit elvársz magadtól. A nézőknek nem szabad semmit sem megérezniük abból, hogy neked valami gondod van. Sajnos előfordult már velem is egy ilyen helyzetben, hogy egyszerűen nem tudtam magamat berántani a színpadra. Nagyon szerettem volna, mindent elkövettem, de belülről azt éreztem, hogy küszködöm és ez nagyon rosszul érintett. Az előadás után megkérdeztem az egyik kollégát, hogy érzett-e ebből valamit és azt mondta, hogy semmit. Innen tudtam, hogy a művészi oldala mellett elsajátítottam valamit a színészet szakmai részéből is” – számolt be Szilágyi Csenge.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok