Rujder Vivien: “Az esélytelenek nyugalmával mentem el a felvételire”

2018 január 22. hétfő, 7:44

Rujder Vivien a Katona József Színház művésze, emellett a Korhatáros szerelem és a Tóth János című tévésorozatban is látható. Pedig nem is készült színésznőnek… – erről is beszélt az InStyle interjújában.

“A Korhatáros szerelemben a történetem valójában mellékszálon fut: én környékezem meg Alexet (Dóra Béla), a főszereplő legjobb barátját. Nagyon rámenősen közeledem hozzá. (…) Valójában sokkal szolidabb, visszahúzódóbb vagyok ennél, bulizni sem nagyon járok, kábé félévente megyek el – akkor viszont mindent beleadok – , de nem járok el a többiekkel az előadások után. Ahogy vége a tapsrendnek, megyek öltözni és indulok, a többiek mindig beszólnak, hogy miért megyek megint haza” – árulta el Rujder Vivien.

Rujder Vivien

Arról, hogy az egyetem alatt is ez volt-e rá jellemző, úgy nyilatkozott: “A Színmű alatt szinte ki sem jöttünk a suliból, kollégiumból, nagyon befogtak minket. Plusz eléggé féltem Budapesten, nem sokat jártam itt, amíg Mosonmagyaróváron laktam. Fogalmam sem volt, honnan indul mondjuk az éjszakai járat, hogy visszajussak valahonnan. Éjjel néha sírva ébredtem a sok új dologtól, amit meg kellett itt szoknom. (…) Az esélytelenek nyugalmával mentem el a felvételire, talán ezért is jutottam tovább könnyen a fordulókon. Senki nem hiszi el, de én tényleg nem ismertem a Katonát, nem tudtam, hogy aki felvételiztet, a színházigazgató, rendező és színész Máté Gábor. Annak idején a nagynénémhez mentem át mindig verset, monológokat tanulni, így ismertem meg színdarabokat, s jártam egy amatőr színházi körbe: kétszer voltam órán, mert nem voltam túl lelkes.”

A társulati tagságról szólva úgy fogalmazott, ez egy teljes embert kívánó kötelesség. “Nincs semmiféle szabadságom, a Katonába szerződtem, ez élvez mindennel szemben prioritást. Legyen szó forgatásról vagy bármilyen munkáról, ki kell kérniük a színháztól. A felkérésre igent mondhatok, de a színházzal kell tárgyalniuk, Máté Gábornak, a színház igazgatójának rá kell bólintania. A Tóth János új részeinek forgatására például nem mindig mehettem el, pedig száz napot írtak ki rám. Egyszerűen nem bírtam volna rendszeresen, hogy hajnali 5-től forgatok, 10-kor a színházban próbálok, utána vissza a forgatásra, este pedig szinte mindennap előadásom van. Gábor azt mondta, nem bírnám, és nem szeretné, ha teljesen kimerülnék” – árulta el a színésznő.

A kérdésre, egyértelmű volt-e, hogy az egyetem után osztályfőnöke, Máté Gábor, felveszi a színházába, azt felelte: “Valószínűleg szeret, tudatosan nevelt engem végig. Minden mesterségvizsga után van szóbeli értékelés is, ő egyszer rám szólt: “Vivi, fogyj le, nem azért, mert kövér vagy. Az sem baj, ha így marad, de akkor csak tenyeres-talpas parasztlányszerepeket kapnál.” 13 kilóval több voltam, mint most, rögtön ledobtam 5 kilót, de azóta is folyamatosan mozgok és mennek le kilók. (…) Először mindent ügyetlenül csináltam, nem voltak jó ötleteim, nem jól elemeztem a helyzeteket, pedig Máté Gábor egy szép ívű folyamatban tanított minket. Tulajdonképpen egy önismereti teszt is volt, de kellett idő, amíg leesett nekem, hogy egyáltalán mit kellene csinálni egy órán. Szerencsére Gábor hagyta, hogy a saját ritmusomban érezzek rá a dolgokra” – fejtette ki Rujder Vivien.

A teljes interjú az InStyle magazinban olvasható.