Egri Kati: “Fantasztikus érzés, amikor jól sikerül egy próba”

2018 január 24. szerda, 8:01

A Nők Lapja 10 kérdés 10 válasz sorozatában Egri Kati Jászai Mari-díjas  színésznőt kérdezte. 
A kérdésre, mi a legkedvesebb gyerekkori emléke, Egri Kati elmesélte: “Budapesten, a Gresham-házban laktunk, és minden nyarat Tahiban töltöttünk, ahol most is élek. Ahogy jobb idő lett, az utcában lévő gyerekekkel kint játszottunk. Az építkezések miatt sok terméskőhalom mindenfelé, és roppant izgalmas volt ezekre felmászni, de sokszor mentünk le a Duna-partra is. A pesti házban pedig a közös folyosón gyűltünk össze a szomszéd gyerekekkel, vagy felmentünk a padlásra. Sokszor eszembe jut ez mostanában, mert azt tapasztalom, már nem ismerik egymást a szomszédok sem” – fejtette ki a színésznő, aki arról is beszélt, honnan indult, mi az, amit sosem kérdezett meg a szüleitől.

Egri Kati / Fotó: Csib Szilvia

“Édesanyámmal mindent meg lehetett beszélni, ő a barátnőnk is volt. Édesapám azonban nehéz eset volt. Megjárta Auschwitzot és Mauthausent, utána lett családja. Negyvenhárom éves korában nősült, így az addigi életéről nem sokat tudtunk. Apu nagyon diszkréten kezelte a zsidóságot, nem akarta, hogy rossz érzésünk legyen. Egyetlenegyszer mesélt a lágerélményeiről, de aztán soha. Sok mindent megkérdeznék tőle, a szakmáról és a férfi -nő kapcsolatokról is, mert nagyon féltett minket a nővéremmel” – árulta el Egri Kati.

Arról, mit bánt meg eddig az élete során, úgy nyilatkozott: “Több mindent is, de utólag nem tudok változtatni, legfeljebb tanulni belőle. Azt megbántam, hogy annak idején leszerződtem a Tháliába. Azt hittem, nekem tetsző dolog lesz belőle, de aztán rájöttem, nem az én világom, szerencsére megoldódott a probléma, fölmondtak nekem. És azt is, hogy előtte, 2006-ban visszaszerződtem a Budapesti Kamaraszínházba, mert már nem ugyanaz volt, mint ahonnan elmentem” – szögezte le színésznő, aki arról is beszélt, hogy a mai napig örömet okoz neki a szakma, hiszen fantasztikus érzés, amikor jól sikerül egy próba egy remek csapattal.

Egri Kati azt is elmondta, mit változtatna meg a világon, ha bármit megtehetne:
“Igazságtalannak tartom ezt az elképesztő egyenlőtlenséget, és nem biztos, hogy azoknál van a pénz, és azok érvényesülnek, akik megérdemlik. Ha nem is lehet mindenki egyenlő, de legalább a helyén legyen, ott, amit megérdemel”.

A teljes interjú a Nők Lapjában olvasható.