“Az egyszerűségig el kell jutni, nem jön egyből” – Gazsó György válaszolt

2018 január 25. csütörtök, 7:34

A matematikáról és a természet rendjéről is beszélgetett a Fidelio a nemrég Aase-díjjal elismert művésszel.

A Fidelio cikkéből:

“Mint ahogy az életemet, úgy a komolyabb visszatekintéseimet is a színházi évad és az ahhoz kapcsolódó események határozzák meg, például egy új szerep vagy díj. Újévkor nem igazán szoktam eltűnődni a dolgaim alakulásán, különben se lenne rá időm, mert sűrű az évad, sok feladatom van a színházamban, és ha ott épp nem szerepelek este, akkor a Belvárosi Színházban játszom a Vőlegényben, amit nagyon szeretek. Nem panaszkodom, mert bírom” – mondta Gazsó György.

Gazsó György / Fotó: Dömölky Dániel, Radnóti Színház

Gazsó György / Fotó: Dömölky Dániel, Radnóti Színház

Annak kapcán, hogy eredetileg erdőmérnöknek készült, elmondta: “A színház mellett az erdő a legfontosabb. Míg a színházban a színész természetellenes állapotba csiholja magát, és borzolja az idegrendszerét, addig az erdő ennek épp az ellenkezője: a hangyától a bükkfáig egy gondosan megtervezett és felépített rendszer, ahol minden a maga természetességében tökéletes, ha nem nyúl bele az ember ostobán. Végtelenül megnyugtat, ha erdőben sétálok, de erre is kevés időm jut évad alatt. Mostanában különben rákaptam a matematikára is, így köszön vissza a mérnöki szál. Falom az erről szóló könyveket és sok műsort megnézek. Csodálatos világ, és rengetek mindenre ebben találjuk meg a választ. Azt vallom, hogy a szépséget sem lehetne megérteni matematika nélkül” – hangsúlyozta a Radnóti Színház tagja.

Gazsó György arról is beszélt, hogy most egyfajta újrarendeződés tapasztalható a teátrumban, amiben még keresi a helyét. Az Ádám almáiban játszott szerepe (Dr Kolber) kapcsán pedig úgy fogalmazott, rendkívül jó élmény volt a munka Szikszai Rémusszal. “Az eredeti filmet nem is láttam, csak a próbafolyamat közepénél néztem bele egy jelenetbe, ahol az orvos megjelenik, többet nem is akartam, mert nem volt még letisztult képem, hogy én hogyan szeretném megcsinálni.Az, hogy ez a figura ennyire segédeszközöktől mentes lett, hosszú folyamat eredménye. Az egyszerűségig el kell jutni, nem jön egyből” – fejtette ki a színész.

A teljes interjú itt olvasható.