Horváth Csaba: “Már régóta “kerülgetem” Bernhard műveit”

2018 február 01. csütörtök, 14:24

Thomas Bernhard világhírű osztrák író művét állítja színpadra a Forte Társulat Vaterland címen, Az olasz férfi munkacímen a Trafóban február 23-24-én. A darab a történelmi múlt bűneivel való együttélés problémájára fókuszál, témája a családi és társadalmi bűnök felszínre hozatala, illetve azok hatása a következő generációra. Horváth Csaba rendező-koreográfust, a Forte Társulat alapítóját a Pesti Műsor kérdezte.

Horváth Csaba

A kérdésre, hogyan találtál rá Az olasz férfi című műre, és mely bernhardi stílusjegyek hatottak rád inspirálóan, úgy válaszolt: “Rácz Attila dramaturg hívta fel a műre a figyelmem, de egyébként már régóta “kerülgetem” Bernhard műveit. Az olasz férfi című előadásban Attila az elsődleges alkotótársam, ő állította össze az előadás teljes szövegkörnyezetét. E műben részben az inspirált, hogy nincs cselekménye, jobban mondva a cselekmény bernhardi értelemben van jelen, a szereplőket körülvevő világ különös, meglehetősen árnyalt fogalmazásban testesül meg”.

“Minden egyes mondat mögött rejlik valamiféle titok, s tulajdonképpen az egész történet egy elhallgatott eseményről szól, témája a családi és társadalmi bűnök felszínre hozatala, illetve azok hatása a következő generációra. A történések a mi olvasatunkban általában nem a jelenben zajlanak – a jelen reflektál a múltra és a jövőre. Az olasz férfi nem színdarab vagy novella, hanem fanyar humorú filmforgatókönyv; témája a múltfeltárás, pontosabban az elhallgatott múlt kapcsán felszínre kerülő frusztrációk, melyek az előadásunkban többnyire kisebb-nagyobb monológok formájában jelennek meg” – tette hozzá a rendező.

Annak kapcsán, hogy egy ódon hangulatú felső-ausztriai udvarház a “történet” helyszíne, elmondta: “Egy család készül itt az öngyilkos családfő temetésére, különféle vendégek érkeznek a szomorú eseményre. A ház mögötti tisztáson lengyel munkaszolgálatosok tömegsírja található – az SS lőtte őket halomra a második világháború idején. Az említett udvarház vigalomháznak nevezett különálló kis épületében van felravatalozva az elhunyt apa, itt rejtőzött el a két tucat lengyel munkaszolgálatos annak idején, a család tagjai itt készítenek nyaranta különböző színházi előadásokat. Ebbe a miliőbe érkezik az olasz férfi, aki szimbolikus alak, térben a többiek felett áll, hiszen egy toronyszobából szemléli az udvarházban zajló történéseket, titkokat, a temetésre való készülődést, s nem mellesleg Bartók vonósnégyeseit hallgatja. (…) Direkt el szeretném kerülni, hogy bármit előre megfogalmazzak. Bernhardra sem jellemző az üzengetés, holott nagyon fontos hétköznapi, társadalompolitikai kérdésekkel foglalkozik a saját originális stílusában” – fejtette ki Horváth Csaba.

A teljes interjút a Pesti Műsorban olvashatja. (Pesti Műsor 2018.01.31 – 12. oldal)