Sárosdi Lilla: “Megéreztem a saját felelősségem”

2018 február 01. csütörtök, 20:58

A színésznőt az Index kérdezte. Lapszemle.

Sárosdi Lilla több mint 20 éve színész, a szakma megbecsült tagja.2017-ben az is megismerte a nevét, aki nem látta anno a Krétakör legendás előadásaiban: ő volt az első Magyarországon, aki a Weinstein-botrány után a nyilvánosság elé állt és elmondta, hogy egy „nagyrendező” szexuálisan zaklatta.

Sárosdi pár nap múlva elárulta, hogy Marton Lászlóról beszélt. A bátorsága sokakat inspirált, hogy elmondják az eddig szégyellve titkolt saját zaklatási történeteiket is.

Az Index interjújában a színésznő úgy fogalmazott, idén jóval kevesebbet játszik, sok mindent át kell gondolnia. “20 éven keresztül nagyon sokan igazolták vissza a színházfüggőségemet, hogy én csakis színész lehetek, miközben számomra ez egy terápia volt, és igazából sosem voltam teljesen elégedett magammal. A színházat nagyrészt az önbizalomhiányom kompenzálására használtam, és sajnos soha nem érdekelt a próbafolyamat, az út, csak a végeredmény: mindig valami nagyot robbantani, zokogni, ordítani, megmutatni a különlegességem. A saját katarzisom mindig fontosabb volt, mint a nézőé. Rájöttem, nem vagyok szakmailag elkötelezett. (…) Igazodnom kellett mindenhez, amit elvártak tőlem, pedig eleve nem voltam egy stabil személyiség, teljesen összezavart és kiszolgáltatottá tett ez az egész. Az ilyen lelki alkatnak nem tesz jót, ha csupa szerepből áll az élete. Ha arra gondolok, milyen lenne enélkül, szabadnak érzem magamat” – vallotta Sárosdi Lilla.

A kérdésre, mennyiben befolyásolta a Marton-ügy, hogy most így érez a színházzal kapcsolatban, kifejtette: “Segített abban, hogy ne féljek a szakma haragjától, ne tartsak attól, hogy majd az őszinteségemért cserébe kihagynak jó kis zsíros melókból. Nem vagyok egyetlen igazgatónak sem a lekötelezettje, nem tudnak rám a szokásos módokon nyomást gyakorolni. Mondjuk pont ugyanezért nem is a szakma volt, ami kiállt mellettem és az ügy mellett. Volt, aki Szent Johannának tartott, volt, aki kurvának, és volt, akik inkább csak hallgattak, és akikkel zavarba ejtő pillanataim voltak. Nehéz, fájdalmas dolog ez, de én továbbra is szeretem a kollégáimat, és tisztelettel tekintek azokra is, akik számára árulóvá váltam. Bár azt nem tudom, milyen lenne velük újra együtt dolgozni.”

Arról, hogy jutott el odáig, hogy a nyilvánosság elé álljon a történettel, elmondta ahol csak tudta, mindenkinek elmesélte a történetet, mert igyekezett tőle megszabadulni. “(…) Szörnyű belegondolni abba, hogy mennyien élhetnek úgy, hogy a környezetük számára teljesen elfogadott az ő megalázottságuk; volt egy pont, amikor megéreztem a saját felelősségemet abban, hogy a hallgatásommal én is konszolidálom, elfogadom azt a rendszert, amiben rég hozzászoktunk a seggpaskoláshoz, a tapogatásokhoz. Én jól be tudtam építeni az indulataimat a színészi munkába, de nem mindenkinek van olyan szerencséje, hogy talál valamit, amiben levezetheti az energiáit, és még sikeres is vele. (…) Aztán 2016-ban egy színészkollégám, akivel korábban nem találkoztam, váratlanul azt mondta: „Figyelj, ennek van egy útja, mondd el az egészet egy tényfeltáró újságírónak, majd ő elintézi, hogy ne jelenjen meg a neved.” Az amerikai színésznők bátorsága is inspirált, és úgy éreztem, hogy ha rajtam kívül csak egy másik áldozat is van, az már az én felelősségem is. Mert akkor már nem áldozat vagyok, hanem tanú” – nyilatkozta Sárosdi Lilla, aki többek között arról is beszélt, érdekes, hogy gyakorlatilag csak áldozatszerepeket játszott a színpadon.

“Apám egyéves koromban hagyott el minket, anyám 15 éves koromtól a nagymamámnál tartott, míg ő egy másik házba költözött, és új családot épített ki maga köré, így másodszor is azt éreztem, mellékes vagyok. Aztán rákban meghalt, amikor huszonnégy éves voltam. Sokszor voltam elégedetlen, de nem ismertem fel, mi idézi elő bennem, hogy áldozatnak tartsam magamat, és mások is annak lássanak. Innen küzdelmes odáig feltornáznia magát az embernek, hogy meglegyen a belső stabilitása és szabadsága. Tulajdonképpen ez az életem kihívása” – árulta el a színésznő.

A teljes interjút itt olvashatja.