„A lehető legfrissebben kell reagálni a jelenre” – Barnák László pályázata a Szegedi Nemzeti Színházért

2018 február 02. péntek, 18:29

Barnák László színészként, rendezőként, pályázati projektek lebonyolítójaként több mint egy évtizede dolgozik a Szegedi Nemzeti Színházban. A hamarosan záruló pályázaton most az igazgatói posztért indul.

BARNÁK LÁSZLÓ SORAI A PÁLYÁZAT ELÉ:

Pályázatom abból az indíttatásból született, hogy megfogalmazzam, mi is hiányzik. Nekem, és ahogy tapasztalom, másoknak is. Az odafigyelés. A művészet fontosságába és hasznába vetett hit. Hogy a színpadon eltöltött időnek haszna van. Nem mérhető, nem lehet igazán forintosítani, mert máshol, másban érhető tetten.

Fontosnak tartom, hogy elinduljon a diskurzus a Szegedi Nemzeti Színházról. A nézői és szakmai vélemények megjelenése nem csak figyelmet generál színházunknak, hanem iránymutató is lehet a jövőbeli szegedi színház számára.

Barnák László

GONDOLATOK A PÁLYÁZATBÓL:

„A színháznak a lehető legfrissebben kell reagálnia a jelenre, a jelen eseményeire, a jelen közönségének elvárásaira, hogy frissességével, új szemszögek megmutatásával lobbantsa lángra a nézők szellemét és lelkét, hogy ezáltal morális útmutatóvá (vagy szerényebben fogalmazva elmélyült kérdésfeltevővé) válhasson, és emelje a befogadók mentálhigiénés igényességét. Ehhez szenvedélyes lázzal kell részt venni a jelenben; újszerűséggel és kísérletezéssel kell életben tartani a társulat munkakedvét és lelkét, hisz ők a lelküket teszik esténként a színpadra. Ennek a tűznek kell átragadnia a nézőkre.”

„Szegedi vagyok. Egy évtizede dolgozom a Szegedi Nemzeti Színházban. Színészként, rendezőként, pályázati projektek lebonyolítójaként. Ismerem a színház működését, a művészeti állomány tagjait, az itt dolgozókat. Itt ért a legtöbb szakmai tapasztalat, elkötelezettje lettem színházunknak. Hálát és felelősséget érzek iránta. Mióta itt dolgozom, három egyetem színházzal kapcsolatos képzését végeztem el. Gyakorlati tapasztalatomat és elméleti tudásomat ennél az intézménynél szeretném kamatoztatni.”

„Elszomorít, hogy olyan körülmények között dolgozunk kollégáimmal, melyek sokszor méltatlanok egy Nemzeti Színházhoz. Nagyon ritkán olvasok szakmai fórumokon társulatunkról. Rosszul esik, amikor azt hallom, hogy valaki inkább a szomszédos megyeszékhely színházába vált bérletet, sok éves hűség után. Felmerül a kérdés:

  • Milyen eredményeket hozott az elmúlt tíz éves periódus a Szegedi Nemzeti Színháznak?
  • Ezt az utat érdemes-e folytatni a jövőben vagy eljött a szükséges változtatás, a nyitás ideje?”

„A Szegedi Nemzeti Színházat vissza kell helyezni a hazai színházi élet palettájára, ahonnan egy jó évtizede eltűnt.”

„Három fő gondolat határozza meg jövőbeli elképzeléseimet: a tervezhetőség, a figyelem, és a felelősség.”

A TELJES PÁLYÁZATOT ITT OLVASHATJA EL.