Rátóti Zoltán: “Egy határozott lépés inkább továbblendíti az embert”

2018 február 02. péntek, 8:05

Lassan 2 éve, hogy Rátóti Zoltán lemondott a kaposvári színház igazgatói posztjáról, hogy több időt tölthessen a gyermekeivel, a feleségével. Szakmai téren is új kihívásokra vágyott, amiket meg is talált a Nemzeti Színház tagjaként – erről nyilatkozott a Vasárnap Reggelnek.

A kérdésre, igazolta-e az idő korábbi döntését, Rátóti Zoltán elmondta: “Nagyon jó döntésnek bizonyult. Sokat vártam a gyermekvállalással, viszonylag későn lettem apa, de most öt gyermeket nevelünk közösen a feleségemmel, és ez a legjobb dolog, egyszersmind a legnagyobb felelősség, amit el tudok képzelni. A két közös gyermekünk születésekor úgy döntöttem, hogy szeretnék segíteni a feleségemnek, amiben csak tudok, és lehetőleg mindennap szeretnék a gyerekeim mellett lenni, ezért nem tölthetem az időm nagy részét egy vidéki városban. De nemcsak a családom miatt volt szerencsés eljönni Kaposvárról, hanem szakmailag is. Remek darabokban játszom. Decemberben lesz a Szent szörnyetegek című Cocteau- darab bemutatója, most a Pogánytánc című darabot próbálom, amit Bozsik Yvette rendez, és a Csíksomlyói passióban is szerepet vállaltam. Közben pedig a Rózsavölgyi Szalonban is játszom egy darabban. Teljes a boldogságom”.

Rátóti Zoltán / Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Azt is elárulta, most már nem is játszik olyan sokat, átlag havi 10-12 előadása és néhány vidéki fellépése van. Arról, kellett-e bátorság ahhoz, hogy 6 év után lemondjon a színházigazgatói posztról, úgy fogalmazott: “Nem is én éreztem így, inkább a visszajelzésekből láttam, hogy sokakat meglepett az elhatározásom. Különösen azért, mert a színház életének egy felívelő szakaszában szántam rá magamat. De ez inkább megnyugvással töltött el, különösen jó érzés volt, hiszen nem egy süllyedő hajót hagytam magára, hanem sikerült jó irányba elindítani a színházat, megkezdődött az épület felújítása is. (…) Nagyobb kérdésekben mindig is határozott voltam, amint megszületett egy gondolat, azonnal léptem is, ha kellett. Nincs is köztük olyan, amit megbántam. Egy határozott lépés inkább továbblendíti az embert, semmint lehúzza. Persze amíg a szüleim életek, ők sokszor óvtak, féltettek, hogy ne adjak fel egy-egy biztos dolgot valami bizonytalanért, de általában nem hallgattam rájuk. Viszont kisebb csatározásokban nem mindig tudok kiállni magamért. Vannak olyan konfliktusok, viták, amelyekben szinte lebénulok, nem tudom megfelelően képviselni magam” – árulta el Rátóti Zoltán, aki azt is elmondta, az a háttér, amit Vidnyánszky Attila biztosít, nagy segítség.

Annak kapcsán, hogy pályáján a bonvivántól a zenés szerepeken át a drámai alakításokig sok mindent eljátszott, úgy vélekedett: “Vannak még hiányosságok a pályámon, de már nem tölt el rossz érzéssel. Például pont a bonvivánszerepek kapcsán volt határozott hiányérzetem. Annak idején nem talált meg egy klasszikus Rómeó- vagy egy komolyabb ifjúkori Csehov-szerep. Persze volt helyette Shakespeare vagy Dosztojevszkij, a mérleg azért összességében kiegyenlített. Ami fontos, az megtalált és most is megtalál. Ma már tudom, botorság azon siránkozni, hogy mi maradt ki, de fiatalon azért fűti az embert valami hevület. Sokáig a szerepálmaimról sem beszéltem babonából, nehogy elillanjon a varázs, de ma már ez sem frusztrál. Szeretnék a koromnak megfelelő Csehov- szerepeket játszani, ha úgy alakul, vagy néhány Ibsen- szerepre is vágyom”.

A teljes interjú a Vasárnap Reggelben olvasható (2018.01.28 – 7. oldal).