Gálffi László: “Kapás Dezső azt mondta rám, hogy filozofikus bohóc vagyok”

2018 február 08. csütörtök, 7:36

Mestere filozofikus bohócnak nevezte, ő maga is úgy véli, nem alkalmas tragikus színésznek, hiszen még Oidipuszba is belopott egy kis humort. Gálffi Lászlót a Népszava kérdezte.

 

A Népszava cikkéből:

“Sokan a szememre vetik, hogy A Bernhardi-ügyben, amiben minisztert játszom, vicces vagyok. Mondom is nekik, mi más lennék, ha ezt látom a mindennapokban? Ha komolyan venném azt, ami a világban történik, nekimennék a Dunának. Ahhoz, hogy a komolyat a viccessel keverjem, van egyfajta érzékem. Kapás Dezső és Horvai István voltak a mestereim, ők megtanították, mi az abszurd, így Csehov és Ionesco alapfokon megy. Dezső azt mondta rám, hogy filozofikus bohóc vagyok. És valóban, nem vagyok alkalmas tragikus színésznek, II. Edwardba, Philoktétészbe, Oidipuszba is beloptam egy kis humort” – mesélte Gálffi László.

Gálffi László / Fotó: Horváth Judit/Örkény Színház

Gálffi László / Fotó: Horváth Judit/Örkény Színház

A Belvárosi Színházban nemrég bemutatott Az oroszlán télen című előadásban királyt játszik. A művész elmondta, látszik a darabon, hogy színészekre írták. “Olyan könnyen rá tud feküdni az ember, mint egy Mozart-áriára. Nyolc jelenetem van, a nehezebbek a második felvonásban. És sokat kell fecsegni, mert az emberek nem látják át a dinasztikus kötődéseket, de ha magyar történelemről lenne szó, azt sem értenék, hogy Mátyás király kinek a kicsodája. Amúgy ezt a bemutatót másfél évig tervezgettük, mivel Hernádi Jutkával nagyon szerettünk volna együtt dolgozni. (…) A Love Letters című darabot tíz évig játszottuk a Pestiben, a Vígszínházban is sokáig játszottunk együtt, a Hermelint közösen készítettük, de amikor például Pap Vera beteg volt, Jutka ugrott be Konstanzát játszani az Amadeusba. Igaz, az utóbbi években nem volt közös munkánk, de régóta jó barátok vagyunk, közel áll egymáshoz a humoringerenciánk, azonos az életfilozófiánk. Ezért is vártunk arra, hogy Szikszai Rémusszal közösen elkészíthessük ezt az előadást” – számolt be Gálffi László.

Arra a kérdésre, hogy a színház is olyan hierarchikus rendszer, mint egy monarchia, a színész így felelt: “Ez nekem eszembe nem jutott az előadásról. Engem a cselekmény kulturálisan izgat, egyébként is nagy frankomán vagyok, amikor tehetem, kiutazom Franciaországba. Tudom, ki volt a figurám felesége, Aquitániai Eleonóra, azt, hogy milyen intelligens csaj volt, a trubadúr költészet is az udvarából indult. Már a neve is olyan izgalmas, hogy csak, na!” Az örkény Színház művésze azt is elárulta, nagyon boldoggá teszi, hogy hernádi Judittal és három egykori növendékével, Schruff Milánnal, Mészáros Mátéval és Ötvös Andrással játszik együtt. Horváth Illés, aki a francia királyt játssza, kilencévesen a fia volt a II. Edwardban. “Talán ezek miatt lubickolok ebben a munkában. Szeretném, ha lenne elég erőm, ha nem menne át kötelességbe, mert azt nagyon nem szeretem, ha valamit ki kell préselni magamból” – fogalmazott.

A teljes interjú itt olvasható.