Főszerepben a család és a gyerekek – A Kabóca Bábszínház új igazgatója válaszolt

2018 február 09. péntek, 8:19

Február 1-jétől Szőke Kavinszki András, a Kabóca Bábszínház társulatának tagja veszi át az intézmény vezetését. A teátrum igazgatóját a Vehir.hu kérdezte.

 

A vehir.hu cikkéből:

“Ez egy hatalmas kihívás, de kiindulva mindabból, amit eddig tapasztaltam, valamint tanulva a saját magam és mások hibáiból is úgy érzem, talán megértem a feladat ellátására. Úgy vélem, ez felvértez mindazzal, ami szükséges ahhoz, hogy olyan jövőt és olyan utat építsek fel a színház számára, amelyen keresztül elérhető a kitűzött cél. A színház egy olyan műfaj, ahol minden az emberi kapcsolatokról szól, a színházon belüli és azon kívüli kommunikációról. És bár egy nyelvet beszélünk, nem vagyunk egyformák, nem mindenben értünk egyet, amiből félreértések adódhatnak, elsikkadhatnak dolgok. Ha nem nézünk a dolgok mélyére, pusztán a szavak szintjén elcsúszhatnak lényeges dolgok. Ezt illetően úgy érzem, követtem el hibákat én is és talán a környezetem is, de általánosságban is azt látom a világban, hogy elbeszélünk egymás mellett. Mindenképpen egyértelmű kommunikációra van szükség” – hangsúlyozta a direktor.

Szőke Kavinszki András / Fotó: Domján Attila, vehir.hu

Szőke Kavinszki András / Fotó: Domján Attila, vehir.hu

Szőke Kavinszki András elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a bábszínház olyan közösségalkotó térré váljon, amiben a családnak, és azon belül a gyereknek főszerep jut. “Mindennek, ami a bábszínház körül történik – nem csak az előadásoknak –, a közösséget kell képviselnie: úgy a konkrét bábszínházi közösséget mint az őt átölelő városi közösségét. Azzal, hogy Veszprém városa és a kollégáim bizalmat szavaztak nekem, nagyon nagy felelősséggel ruháztak fel, és ezt csak úgy lehet meghálálni, ha tisztességgel szolgálom ezt a közösséget, és a közös ügyünket, amit bábszínháznak hívnak” – tette hozzá az igazgató.

Szőke Kavinszki András kiemelte, hogy a színházi nevelésre szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni. “Eddig is voltak színházi nevelési programjaink, de még jobban szeretném ezt erősíteni drámafoglalkozásokkal. Mert egy előadás önmagában csak problémafelvetés, de ahhoz, hogy a gyerek megnyíljon, befogadja a témát és feldolgozza, egyre nagyobb szükség van ezekre a foglalkozásokra. Napjainkban épp a kommunikáció lényegét veszítjük el, a közösségben átélt élményektől, a mesélés örömétől fosztjuk meg magunkat: helyette a technikai kütyük, a virtuális világ uralkodik az életünkben, a gyerek többet kommunikál a digitális világgal, mint a szüleivel, a társaival. A színház ezért is fontos: egy olyan közösségi tér, ahol közösen vélekedünk valamiről, egyszerű szemkontaktus révén, ősi kommunikációforma, de még nem találtak fel ennél jobbat” – fogalmazott a Kabóca új vezetője. Azt is elárulta, hogy a 6 fős állandó társulat mellé csatlakozna 2-4 meghívott vendég. Hosszú távon ez lehetőséget nyújtana a megújulásra, ütőképesebbé tenné a társulatot.

A teljes interjú itt olvasható.