Szegedi igazgatóválasztás: Barnák Lászlót támogatja a társulat és a szakszervezet

2018 február 10. szombat, 9:02

A pályázatról végleges döntést a szakmai grémium és a kulturális bizottság ülését követően február 16-án hozza meg a közgyűlés.

A Szegedi Nemzeti Színház társulata és a szakszervezet csütörtök délután hallgatta meg a jelenlegi vezetőként a főigazgatói posztra pályázó Gyüdi Sándort és Barnák Lászlót, a teátrum színészét, rendezőjét. A társulattól 61 százalékot kapott Barnák, 41,4-et Gyüdi (néhányan mindkét jelöltre voksoltak), míg a szakszervezetnél 80 százalékot kapott Barnák és 20-at Gyüdi – számolt be a delmagyar.hu.

Szegedi Nemzeti Színház

Szegedi Nemzeti Színház

A portál korábban megszólaltatta a teátrum két művészét, Rácz Tibor és Szilágyi Annamária az anyaszínházukról, ideális munkakörülményekről beszélt. Rácz Tibor a teátrum örökös tagja, akinek pályafutása során már körülbelül kétszáz bemutatója volt, és közel húsz igazgatóval dolgozott együtt. “Sajnos az a tapasztalatom, a jó igazgatók közös jellemzője, hogy már nincsenek közöttünk. Komolyra fordítva a szót: a jó igazgató egyik ismérve, hogy megbízik a színészeiben, hosszú távra tervez velük, olyan feladatokat ad nekik, amelyek a fejlődésüket szolgálják. Ideális esetben a színészi pályafutás egy hosszú tanulási folyamat, amelybe beletartozik az is, hogy lássuk, mennyire másképp lehet hozzáállni egy adott darabhoz. Nem féltékeny, hanem a legjobb rendezőket hívja a színházába” – hangsúlyozta.

“Ennek a színháznak valamilyen szintű változásra szüksége van. Egyelőre az a meglátásom, hogy 38-an ugyanennyifelé húzunk egy szekeret: pedig ha az a 38 erő egy irányba tudná tolni, akkor talán haladnánk. Egyes embereknek, de akár beszélhetek magamról is, a szakmai előmenetele megfeneklett. Nem látjuk és érezzük, hogy lenne egy irány, amely felé haladhatnánk, pedig sokkal több lehetőség és tehetséges ember van ebben a színházban annál, hogy elnyomjuk őket, és nem képességeikhez méltó és ahhoz mért feladatokat kapjanak” – jelentette ki Szilágyi Annamária.

Forrás: delmagyar.hu