Szegedi Nemzeti Színház: Gyüdi Sándor visszavonta pályázatát

2018 február 12. hétfő, 21:59
Gyüdi Sándor visszavonta a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára beadott pályázatát. Indul azonban, ha új pályázatot írnak ki a szimfonikusok vezetésére.

A bejelentés a teátrum honlapján közleményként jelent meg:

„A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói pályázata kapcsán az intézményben kialakult és egyre éleződő megosztottság bennem komoly aggodalmakat keltett. Meggyőződésem szerint az szolgálja a társulat és Szeged közönségének érdekeit, ha a pályázatomat visszavonom. Tudomásomra jutott ugyanakkor, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetésére kiírt pályázat nagy valószínűséggel eredménytelen lesz, és új pályázatot fognak kiírni. Szorosabban vett hivatásom a koncertélethez és a zenés színházhoz köt, Szeged közönségének javára a jövőben ezen a területen kívánok dolgozni. Színigazgatói pályázatomat visszavonom, és amennyiben a Szimfonikus Zenekar vezetésére új pályázatot fognak kiírni, azon indulni kívánok. Gyüdi Sándor”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a színház főigazgatói posztjáért ketten indultak, a jelenlegi direktor, Gyüdi Sándor és a társulat színművész-rendezője, Barnák László.

A társulat és a szakszervezet csütörtökön hallgatta meg a két művészt, előbbi 61, utóbbi 80 százalékkal Barnák Lászlót támogatta.

A Délmagyar.hu információi szerint a belső szavazás után a színház néhány színművésze nyilatkozatot írt, amit a Kazamaták vasárnapi előadása után alá kívánt íratni a prózai társulat tagjaival.

„Mivel színházunk, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatóválasztással kapcsolatos belső szavazásának eredménye elsősorban a színház »láthatatlan« dolgozóinak álláspontját tükrözi, ezért mi, alulírottak – a társulat folyamatosan »látszó« művészei – szükségesnek érezzük, hogy e nyilatkozattétellel megfogalmazzuk álláspontunkat, az alábbiak szerint: Egyértelműen Gyüdi Sándor főigazgató úr pályázati célkitűzéseit támogatjuk. A színház eddigi vezetőségének (Gyüdi Sándor főigazgató, Spiró György művészeti főtanácsadó és Keszég László főrendező) irányítása alatt látjuk biztosítottnak művészi munkánk további, sikeres kiteljesedését. (…)”

A lap tudomása szerint, hétfőn “sokkal többen – művészek és műszaki dolgozók, „háttérmunkások” – aláírtak egy új nyilatkozatot, amelyben újra Barnák László mellett álltak ki”.

A közgyűlés pénteken dönt az igazgatói pályázatról.

Barnák László pályázatát itt érhetik el.

Gyüdi Sándor pályázatát itt tettük közzé.