Corvin-lánc kitüntetést kapott Huszti Péter

2018 február 13. kedd, 11:08

Corvin-lánc kitüntetésben részesült Huszti Péter Kossuth-díjas színész, rendező, a nemzet művésze. 

Huszti Péter átveszi a Magyar Corvin-lánc kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől az Országház Vadásztermében / Fotó: Illyés Tibor, MTI

Huszti Péter átveszi a Magyar Corvin-lánc kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől az Országház Vadásztermében / Fotó: Illyés Tibor, MTI

“Hitelesség, megfontoltság és kitartó munkával megszerzett bizonyosság. Ez önbecsülésünk alapja” – mondta Áder János államfő hétfőn, a Corvin-lánc kitüntetések átadásakor, a Parlamentben elmondott beszédében. A köztársasági elnök Kövér László házelnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen Huszti Péter színművésznek, Maróth Miklós orientalista akadémikusnak, Martonyi János korábbi külügyminiszternek, Ritoók Zsigmond klasszikafilológus akadémikusnak, Sótonyi Péter orvos akadémikusnak valamint Sir George Radda biokémikusnak nyújtotta át az elismerést. Melocco Miklós szobrászművész később veszi át a kitüntetést.

A Magyar Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítésében szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál, a kitüntetéssel adományozottak alkotják a Magyar Corvin-lánc Testületet. A Corvin-kitüntetéseket Horthy Miklós kormányzó alapította Magyarország mecénás királyának, Hunyadi Mátyásnak az emlékére 1930-ban. A Corvin-lánc díjat az első Orbán-kormány idején honosították újra, a 2002-es kormányváltás után azonban nem adták át, tízéves szünet után 2012-ben adományozták újra.

Fotó: Illyés Tibor/MTI

Fotó: Illyés Tibor/MTI

Huszti Péter 1944. május 4-én született Budapesten. Már középiskolásként szerepelt irodalmi esteken, színielőadásokon. Előbb rendező akart lenni, de Várkonyi Zoltán tanácsára végül színésznek jelentkezett. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1966-ban szerzett diplomát, ezután a Madách Színházhoz szerződött, ahol több évtizedet töltött. 2007-től 2012-ig a soproni Petőfi Színház művészeti vezetője volt. 2008-tól a budapesti Turay Ida Színház társulatának tagja, rendezője. Alkati adottságai révén a világirodalom és a magyar irodalom nagy klasszikus szerepeit játszhatta el, Hamletet, Lear királyt és Jágót az Othellóból, Lucifert Az ember tragédiájából. Saját bevallása szerint a legnagyobb kihívást Shakespeare figurái jelentették számára. Sokoldalúságát jelzi, hogy vígjátékban, musicalben, sőt, operettben egyaránt bizonyított. Az 1980-as évektől rendezéssel is foglalkozik.

1964 óta szerepel filmekben, gyakran foglalkoztatta a televízió, több mint száz tévé- és mozifilmben szerepelt. Ismert filmje a Fekete gyémántok, a Fiúk a térről, az Imposztorok, a Szerelmi álmok, a Harminckét nevem volt, az Utazás Jakabbal, a Naplemente délben. Rendezései közül sikert aratott a Kedves hazug, A Sasfiók, Az ördög cimborája, a Hoppárézimi. Számos színházról szóló cikk szerzője, több könyvet is írt: Királyok az alagútban (1985), Emlék-próba (1995), … sárból, napsugárból (2004), Kik vagytok, hé! (2009), Srác a kakasülőn (2015), Férfikor hajnalán (2017). 1974-től tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán (2000 óta Egyetemen), amelynek professor emeritusa. 1988 és 2010 között ő vezette a színházi főtanszakot, 1994 és 2001 között rektor volt, jelenleg az egyetem Doktori Tanácsának elnöke.

1989-tól 1994-ig a Madách Kamara művészeti vezetője volt, 1998-tól 2002-ig Széchenyi professzori ösztöndíjban részesült. 2002 májusában Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség akkori minisztere őt nevezte ki az év végéig az új Nemzeti Színház megbízott főigazgatójává, de két hét múlva lemondott. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, valamint a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Munkássága elismeréseként Jászai Mari-díjat (1974), Kossuth-díjat (1978), Hevesi Sándor-díjat (2003) kapott. 1983-ban érdemes művész, 2004-ben kiváló művész lett, 2002-ben Apáczai Csere János-díjban részesült oktatói tevékenységéért. 2006-ban Prima-díjat kapott. 2010-ben a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem díszdoktorának fogadta. 2014-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapott, s Nemzet Művésze díjban részesült. 2017-ben Madách-díjjal tüntették ki.

Forrás: MTI, Színház.org