Andrei Şerban: “Ostobaság lenne Orbánról vagy Trumpról csinálni előadást”

2018 február 16. péntek, 9:06

A román származású amerikai rendező a Radnóti Színházban rendezi a III. Richárdot Alföldi Róberttel a címszerepben, a bemutatót szombaton tartják. A darabról, a mindannyiunkban ott rejtező “Richárdról” is beszélt a Revizornak.

 

A Revizor cikkéből:

“Sosem vagyok készen. Soha. Olyan régen dolgozom színházban, hogy már tudnom kéne, hogy ez mindig így van. A bemutatón a közönség szemével nézek az előadásra, és hirtelen meglátom, hogy itt is, ott is másképp kellett volna, vagy mást is kellett volna, vagy valami mégsem jó, és bosszankodom, miért is nem láttam előbb… Ezért is szeretek egy darabot többször is megrendezni, különböző országokban, mert úgy érzem, olyankor javítok rajta” – árulta el Andrei Şerban, aki hozzátette, ez az első III. Richárdja.

Andrei Şerban

Andrei Şerban

A rendező elmondta, ennél a darabnál alaposan szemügyre kellett vennie kort, amikor játszódik. Ki kicsoda, ki kit árul el, ki kivel fekszik le, hiszen annyira bonyolult és szövevényes. “A közönségnek nem kell rendelkeznie ezzel a háttértudással, de nekünk – a színészeknek és nekem – igen. V. Henrik nagyszerű fickó volt, igazi patrióta, de uralkodása végén a birodalom hanyatlásnak indult, és mire VI. Henrik jött, az ország már darabokban volt. Így nyílt terep III. Richárdnak. Majdnem egy teljes évszázadról beszélünk, a 15.-ről. Shakespeare száz évvel később írta ezt meg; olyan, mintha ma valaki az első világháborúról írna. És persze az az érdekes, hogy hogyan változott a világ az első világháborútól máig, amikor is visszatekintünk; hát ugyanez volt a helyzet Shakespeare-rel: ő a saját jelenéből tekintett vissza erre az időszakra. Ráadásul ez az író egyik lábával a középkorban, a másikkal a reneszánszban állt” – mutatott rá az alkotó.

Andrei Şerban hangsúlyoztasemmit nem kellett a darabhoz hozzátenie, hogy kortárs legyen. “Olyan ostobaság és leegyszerűsítés lenne Orbánról vagy Trumpról csinálni előadást. Túl primitív. Nem azért megyünk a színházba, hogy jól kiharagudjuk magunkat egy miniszterelnökre vagy egy államelnökre. Annyi III. Richárd-előadás volt, amelyet náci kosztümben játszottak… Súlyos hiba, mert túlságosan leegyszerűsíti a darabot, ami sokkal összetettebb, érdekesebb és izgalmasabb ennél. Ez nem a nácikról szól. És mi van, ha Trumpra rendezi valaki? A nézők, akikre naphosszat ömlenek a hírek, elmennek a színházba, ami semmit nem tesz hozzá ahhoz, amit a hírekből már ismernek. Ez hiba, ez banalitás, ez primitív. Ez a fajta politikai színház teljesen impotens: ráhúzni egy darabot a jelenlegi amerikai vagy magyar helyzetre, és azon keresztül kritizálni a fennállót. Miközben a színház sokkal összetettebb ennél: magát a darabot kell eljátszani, hogy a néző hozzá tudjon tenni valamit az addigi ismereteihez vagy gondolataihoz. Nem lehet, hogy úgy menjen ki a néző a színházból, hogy semmivel nem tud vagy gondol többet, mint amikor bejött” – szögezte le az alkotó.

A teljes interjú itt olvasható.