“Próbálom elrendezni magamban az impulzusokat” – Budapestre szerződik Bányai Kelemen Barna

2018 február 20. kedd, 8:12

A Katona és az Örkény is szerződést kínált Bányai Kelemen Barnának. A színészt a Revizor Online kérdezte.

A Revizor Online cikkéből:

“Hívtak már korábban is máshová, de nemet kellett mondanom, mert általában már addigra aláírtam a szerződést Szombathelyen. Aztán volt az igazgatóválasztás, azt éreztem, hogy most nem állhatok föl. Nem is a státusz miatt, inkább a társulat ereje volt fontos. Azt reméltem, hogy tartóerő tudok lenni a társulat nehéz időszakaiban. Az mindenképpen egy nagyon erős pillanat volt, amikor mindannyian azt mondtuk, hogy egy emberként támogatjuk Jordán Tamást. És szerencsére nem csak mi, hanem nagyon sokan Szombathelyen és országszerte. Aztán eltelt némi idő, és most úgy gondolom, hogy lépnem kell. Azért most, és nem akkor, amikor lejár a két év, mert közben attól tartok, hogy ezek a megkeresések előbb-utóbb lejárnak. Nem látom át teljesen az itteni terepet, de óriási dolognak tartom, hogy így alakul az életem, hogy ilyen gördülékenyen történnek a dolgok” – mondta Bányai Kelemen Barna.

Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna / Fotó: Mészáros Zsolt

Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna / Fotó: Mészáros Zsolt

A színész úgy fogalmazott, ez a színház Jordán “gyereke”, most lett nagykorú, kapja az első pofonokat. “Nem tudom, hogy kellenek-e pofonok a felnőtté váláshoz, de az tény, hogy a külső hatás elkezdte befolyásolni a társulatot. Pont a csapatmunkába piszkít bele, nem könnyű kihívás ez. Jó műhelyben dolgozni ritkaság, és én ennek csak egy szeletét kaptam el, hiszen előttem is csodálatos dolgok történtek Szombathelyen. És csak reméltem, hogy még én is tudtam, tudok valamit hozzátenni abból, amit magammal hoztam. Másik fontos személyes okom, Bánfalvi Eszter az élettársam, aki szintén eljön az évad végén Szombathelyről. És ezt a kapcsolatot is építeni, őrizni kell, a szétcincálós életforma, az ide-oda utazások nem segítik ezt”- árulta el Bányai Kelemen Barna.

Két kiváló budapesti művészszínház, a Katona és az Örkény kínált számára szerződést. Arra a kérdésre, hogy mi dönti el, hogy melyiket választja, így felelt: “Nagyon nehéz kérdés. Sok kollégámmal beszélgettem, hogyan látják a jövőmet, de egyáltalán nem segítettek a válaszaikkal, árnyalták a képet, még inkább összekuszálták a gondolataimat. Amennyire szerencsés és áldott állapot ez, hogy két ilyen jelentős színház megkeresett, legalább annyira nehéz is a döntés. Jó az, hogy nem vagyok senkinek a diákja, kívülről jöttem, nincs igazán kapcsolatom a színészekkel sem, kicsit eltúlozva, nekem most bökni kéne, hogy ez vagy az. Most rengeteget járok színházba, mindenfélét nézek, próbálok valami képet kialakítani, próbálom elrendezni magamban azokat az impulzusokat, amik érnek, és valahogy a szívem szerint dönteni. Egyelőre tolom magam előtt az egészet, de nyilván hamarosan válaszolnom kell.”

A teljes interjú itt olvasható.