Elhunyt Tahi Tóth László

2018 február 22. csütörtök, 16:56

A színművész életének 75. évében türelemmel viselt betegség után távozott közülünk. Tahi Tóth Lászlót a Vígszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később adnak tájékoztatást.

“Engem keződként is csak a magva, a lényege érdekelt ennek a pályának.”

“Tahi Tóth László családja és a Vígszínház társulata mély fájdalommal és megtört szívvel tudatja, hogy Tahi Tóth László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, kollégánk és barátunk türelemmel és méltósággal viselt betegség után életének 75. évében elhunyt. Emlékezetes és felejthetetlen alakításait, tehetségét, életszeretetét örökre szívünkben őrizzük” – írta a Vígszínház Facebook-oldalán.

Mirandolina – Tahi Tóth László; Halász Judit; Balázs Péter

A színészt 2017 januárjában mentő vitte el a József Attila Színházból, miután rosszulléte ellenére is végigjátszotta az előadását. Később a Vígszínház közleményben tudatta: a rosszullét mögött egy korábbi stroke állt. Márciusban aztán újabb közleményt adott ki a színház: “A Vígszínház művésze, Tahi Tóth László súlyos műtéten esett át, és további hosszas kezelés vár rá. A gyógyuláshoz most a legnagyobb nyugalomra van szüksége, akárcsak a családtagoknak, hogy mindenben mellette állhassanak.”

Tahi Tóth László és Almási Éva

A színész végük 2017 októberében tért vissza a színpadra.

Akkor úgy nyilatkozott a Nők Lapja interjújában: “Hasonló korú kollégáim közül többen mondták is, hogy te már duplán megtetted a magadét, hogy mi a francot akarsz még egy Kossuth-díj után, örülj, hogy lyuk van a fenekeden meg ilyesmiket, én mégis úgy éreztem, hogy muszáj nekivágnom. Megmondom, hogy miért. Egyrészt mi heten voltunk testvérek, hatan fiúk. Többen is akartunk dominálni, minden kis részsikerért kiskoromtól kezdve meg kellett otthon is küzdenem. A harc tehát lényegemmé vált”.

Tahi Tóth László Ernyei Béla 1968

Azt is hozzátette: “Minden látszat dacára én alapvetően sportember vagyok. A tehetségem ugyan nem tette lehetővé, hogy Nadal vagy Federer lehessek, de éveken át ott szerepeltem a hazai ranglistákon, a Művész S. E.-nek pedig negyedszázadon keresztül voltam elnöke. Vannak zseniális tehetségek, akik mindent meg tudnak oldani a pályán briliáns technikával, vannak akarnokok, akik az ellenfelet gyűlölve beindulnak, én mindig küzdöttem, harcoltam, a maximumot kihozva magamból helytálltam.

Minden labdát megpróbáltam befutni, 0:40-ről is nyerni, soha nem adtam fel. Ez megmaradt bennem.

És amikor most elérkezett életem nagy meccse, nagy erőpróbája, úgy éreztem, most is harcolnom kell. A bokámhoz kapva nem biceghetek le a pályáról, hanem meccsbe kell lennem, folytatni a pályát! Nekem a példaképem az édesapám volt és marad, nagyszerű festőművész és varázslatos ember, aki éretten, hetven felett teljesedett ki, és lett különleges bölcsessége, tartása, világlátása.

Vallai Péter és Tahi Tóth László

Én világéletemben mindig olyan szerettem volna lenni, még a gesztusait is megpróbáltam utánozni, és most íme, elértem az annyira vágyott korba, és tényleg jól érzem magam ennyi tapasztalattal, emlékkel. Most találok olyan értékekre, amelyeket szeretnék továbbadni, megosztani. Ez is fontos hajtóerő. És emellett talán a legfontosabb: hogy van egy fiatal, gyönyörű, varázslatos feleségem. Ő hatalmas energiaforrás, szeretném őt mindennap újra meghódítani, szerelmemről biztosítani. Nem ápoltatni, kiszolgáltatni magam, hanem érte lenni, őt boldoggá tenni, méltó társa lenni neki.”

Tahi Tóth László Budapesten született 1944. január 23-án. 1966-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, és azóta, több mint ötven éve volt a Vígszínház tagja. Könyve is jelent meg GEG címen.

Tahi Tóth László és Benedek Miklós

Az elmúlt fél évszázadban Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel, Jászai Mari-díjjal, Ajtay Andor-emlékdíjjal, Érdemes művész címmel, Pro Comedia-díjjal, Kiváló művész címmel, 2017-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki.