Szeged: Közösen dönt az új évadtervről Barnák László és Gyüdi Sándor

2018 február 24. szombat, 12:22

Barnák László hivatalosan csak július 1-jétől veszi át a vezetést Gyüdi Sándortól a Szegedi Nemzeti Színház élén. Addig is folyik az egyeztetés a következő évadról – számolt be a Délmagyar.

Barnák Lászlót február 16-án választotta meg a városi közgyűlés a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának, egyelőre a jelenlegi direktorral, Gyüdi Sándorral egyeztet a jövő évad terveiről Barnák és a felkért prózai tagozatvezető, Horgas Ádám. Mint ismeretesGyüdi Sándor visszavonta a színház vezetésére beadott pályázatát, ám Barnák László pályaművében az operatagozat vezetőjeként szerepel.

Gyüdi Sándor és Barnák László a Szegedi Nemzeti Színházban (fotó: Frank Yvette/delmagyar.hu)

Gyüdi Sándor és Barnák László a Szegedi Nemzeti Színházban (fotó: Frank Yvette/delmagyar.hu)

“Abban egyeztünk meg, hogy innentől kezdve az összes jövő évadot érintő helyzetben csak közösen hozunk döntéseket. Horgas Ádámmal együtt pedig szeretnénk a társulattal leülve egy kötetlen beszélgetés során tisztázni, ki milyen irányban gondolkodik. Elmondjuk a terveinket, és kíváncsiak vagyunk a társulat elképzeléseire is. Ezt követi majd az évadterv összeállítása. Azt viszont tudni kell, ez már elég kései időpont ahhoz, hogy egyeztessünk a rendezőkkel, ezért még sok beszélgetésen múlik a következő évad” – mondta Barnák László a Délmagyarnak. Az átmeneti évadban már lesz egy újítás a tervek szerint: megváltoztatnák a bérletstruktúrát, és hamarabb elkezdenék az értékesítést.

Barnák szerint az arculatváltozás, új gondolatok megfogalmazása csakis egy kész műsortervvel összhangban lehetséges, ahogy a pályázatban is megfogalmazták. Az új igazgató munkáját biztosan segíteni fogja Kállai Ákos színházpedagógus, akivel jelenleg is dolgozik egy tantermi színházi projekten. A színházi társulat szerződtetési időszaka márciusban zajlik, számos jelentkezés érkezett már be a titkárságra – az igazgatóváltás mindenképpen hozhat személyi változásokat. “Megerősíteni szeretnénk a társulatot, de valószínűleg elkerülhetetlen, hogy véghezvigyünk bizonyos változtatásokat. Nem tapasztaltam még olyat, hogy egy igazgatóváltás a színházban dolgozók személyét nem érintette. A színház érdekei a legfontosabbak, valamint az, hogy miként egyeztethető össze mindez a pályázatunkban megfogalmazottakkal” – jelentette ki Barnák László, aki a kiadásokat is optimalizálni kívánja – ezt szolgálta a dorozsmai díszletraktárban, műhelyekben való látogatás, helyzetfelmérés is. A fenntartó részéről is érkezett már olyan visszajelzés, hogy a produkciós költségekben történtek már “elúszások”.

Forrás: delmagyar.hu